från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Följ med på Leksands knäckebröds klimatresa

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Leksands Knäckebröd är ett familjeföretag i sjätte generationen. För Leksands Knäckebröd är hållbarhet en tradition. Det senaste klivet i Leksands hållbarhetsarbete är att klimatavtrycket redovisas på alla knäckebrödsförpackningar. Vi bad Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd att berätta mer om vilka förändringar som gjorts genom åren, hur klimatavtrycket beräknas för varje produkt och varför ursprungsmärkningen Från Sverige är viktigt.

Vad är bakgrunden till ert hållbarhetsarbete?

– Hållbarhet ligger i vårt DNA och har alltid varit en självklar del av vår verksamhet, säger Annika.

Leksands Knäckebröd

Vad är de största förändringarna som ni genomgått genom åren?

– Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. Vi miljöcertifierades 1997 och 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria. 2021 tog vi ett ytterligare kliv i vårt hållbarhetsarbete genom att redovisa klimatavtrycket på alla våra knäckebrödsförpackningar!

Leksands Knäckebröd bagerietPeter Joon, VD och sjätte generationens bagarmästare, vid ugnsmottagningen.

Hur har ni beräknat klimatavtrycket på era produkter?

– Vi har tagit hjälp av U&We och Zeromision som tillsammans med oss tagit fram mallar för att få fram all information ifrån leverantörer och vårt bageri och sedan sammanställt och genomfört beräkningarna enligt de regler som gäller. Det har gett oss tydliga siffror på vart belastningarna finns och kan sätta framtida mål på förbättringar, vilket är det primära syftet med arbetet.

Knäckets klimatresa följs hela vägen från fält till butik och hade under 2020 ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke innebär det ett så lågt avtryck som 0,11 CO2e per paket.

Leksands Knäckebröd

Klimatavtrycket redovisas i form av ett grönt löv på toppen av paketen.

Hur kommer det sig att siffran blir så låg?

– Det beror på att vi köper ingredienserna så nära vi kan. Rågen har ett normalår rest som längst 34 mil. Lika så papper och wellpapp som också kommer ifrån Mellansverige. Vi arbetar också med transporterna av råvarorna.  

Hur jobbar ni med svenska råvaror?

– Vår filosofi här är att det som kan komma härifrån ska göra det. All råg och mjöler på vanliga sädesslag kommer ifrån Sverige. Lika så jästen. Vi arbetar nära rågbönderna och uppmuntrar dem i närområdet att odla åt oss. Det är roligt då flera unga familjer tagit över sina föräldrars gårdar och driver dem vidare. Bådar gott för framtiden.

Råg med flera sädesslag kommer från svenska åkrar så nära bageriet som möjligt.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Det gör vårt arbete med råvarorna tydligt. En enkel och tydlig märkning för konsumenterna.

Hur ser ni på framtiden?

– Här kommer vi arbeta vidare med att sänka vår klimatbelastning. Transporter är en stor bidragande orsak till siffrorna. Rågen kommer med HVO bilar (biodisel till 100%, fossilfritt) och en allt större del av transporterna ut lika så. Vi är med i transportinitiativet för att driva på utvecklingen ännu snabbare.

Vilken sida av knäckebrödet brer du på?

Jag brer på ovansidan, den sidan med alla hålen så man får mycket gott smör på. Det är också ovansidan när brödet kommer ut ur ugnen.


Klimatresan på Leksandsknäckebröd började för 70 år sedan

1954 

Den första värmeväxlaren installeras. Leksands knäckebröd blir självförsörjande på varmvatten och värme. 

1982 

Livscykelkostnadstänk. Genom att investera långsiktigt skapar Leksands knäckebröd mindre belastning på miljön. 

1995 

Nutek gör en energiutredning, 0% energieffektiverings områden. På längre sikt så kunde Leksand installera automatisk avkänning på lyset så det tändes och släcktes med automatik. Något som är självklart idag men inte då.

1997 

Som 10:e livsmedelsföretag i Sverige blir Leksands knäckebröd miljöcertifierade. 

2013 

Leksands knäckebröd är nu helt fossilfria, där produktionen och bageriet nu drivs helt utan fossil energi.

2021 

Klimatavtryck beräknas för varje produkt. Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket från fält till knäckebröd direkt på paketen!


Mer information

Läs mer inne på Leksands Knäckebröds hemsida
Här kan du läsa mer om spannmål från Sverige 
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Blomveckorna Från Sverige 2023 bjuder på en skön blandning ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och sommarblommor 10 i topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma.

Nöt & Grönt

Första färsen av 50% nötkött och 50% grönsaker

Axfood är först med att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker. Färsen Nöt & Grönt säljs under Axfoods egna varumärke Garant och ör märkt med Kött från Sverige-märkningen och Nyckelhålet.

Här är Årets Sommarblomma 2023

Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga – en mångsidig slingerväxt som med sina färgglada, enkla blommor och karaktäristiskt mörka öga i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Här kan du läsa mer!