från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Fazer Kvarn märker müsli och matgryn

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Svenskt spannmål håller mycket hög kvalitet, säger Staffan Pehrson på Fazer Kvarn. Med märkningen Från Sverige är det enklare för konsumenten att välja svenskt, och i förlängningen stärker det svenskt livsmedelsproduktion och Sverige menar Staffan.

– Att använda svenskt spannmål är en självklarhet för oss, det har vi alltid gjort, menar Staffan Pehrson, produktchef på Fazer Kvarn, och vi är mycket positiva till märkningen. Svenskt spannmål håller mycket hög kvalitet och är klimatsmart. Vår kvarn ligger på Västgötaslätten så råvarutransporterna är aldrig längre än 10 mil.

Ni märker även med att spannmålet är från Västgötaslätten?

– Ja, vi går ännu ett steg längre med ursprungsmärkningen Odlat på Västgötaslätten. Det gör vi för att vi har fantastiskt bra jordar här. Dels är åkrarna mycket bördiga, men framför allt har Västgötaslätten naturligt unikt låga halter av kadmium och det syns tydligt i de analyser vi gjort på havre. Vi tillåter inte heller gödsling med rötslam på åkrarna, eftersom det kan tillföra tungmetaller.

Har kunderna blivit mer medvetna om kvaliteten?
– Ja, vi märker en skillnad. Kunderna vill veta var råvaran kommer ifrån, och allt fler uppskattar och värnar om det odlade i Sverige. Sedan tidigare värderas de svenska mejeriprodukterna högt och det har gett genomslag även på spannmålet. Varumärket Frebaco Kvarn står för hälsosamma produkter och nu storsatsar vi även på ekologiskt. Kombinationen svenskt och ekologiskt är mycket efterfrågad.

Vad betyder en livskraftig livsmedelsproduktion för Sverige?
– Mycket. Det är viktigt att upprätthålla den svenska livsmedelsförsörjningen. Förutom att vi håller våra landskap öppna, stärks landets position med inhemsk produktion. Om livsmedelstillförseln minskas eller stryps från omvärlden, av klimatförändringar eller andra anledningar, är vår situation kritisk. Det är i de flesta fall dessutom mer klimatsmart att förädla och konsumera svenska spannmålsprodukter.

Till Frebaco Kvarn

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.