från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

”Enkelt att förbereda sig för en revision”

Publicerad Aktuellt Företag Nyheter för företag

– Det är enkelt att förbereda sig. Reglerna och hur de ska tolkas hittar man med ett knapptryck på ”Från Sveriges” hemsida. Det säger Roger Alm som är ansvarig för flera av certifieringsorganet Kiwas viktigaste livsmedelskunder. En av dessa är Svenskmärkning AB som ansvarar för märket ”Från Sverige”.

Roger Alm har jobbat på Kiwa i 3 år. Han har lång erfarenhet av certifiering och revisioner från andra företag och vill att de som blir reviderade ska se det som en hjälp.
– Vi vill ju inte stjälpa utan vara till nytta, säger han och fortsätter: Vid certifiering och revision får företaget en kvittens på att de följer angivna regler samt att de arbetar på ett strukturerat sätt. Många kunder är väldigt tacksamma och säger i efterhand att certifieringen är bland det bästa de gjort.

Grundtanken bakom en certifiering att säkerställa att produktionen följer givna regler. Det skapar trovärdighet men innebär även fördelar för företaget.
– En certifiering leder ofta till ökat engagemang hos personalen, större marknadsandelar och att företaget får en bättre ordning på rutiner och dokumentation, säger Roger Alm.

När det gäller märket från Sverige är det allra viktigaste att kunna garantera att ursprunget.

– Det viktigaste är spårbarhet, recept och särhållning. Många företag hanterar både råvaror med svenskt ursprung och råvaror från utlandet. Vi måste kunna säkerställa att ursprunget i de märkta produkterna verkligen är svenskt, säger Roger Alm.

Ett av verktygen är leverantörsförsäkran.
– En livsmedelsproducent behöver ha en skriftlig leverantörsförsäkran från sina leverantörer där de garanterar råvarornas ursprung.

Ett annat verktyg är att göra ett massbalanstest för utvald produkt.
– Vi väljer ut en tidsperiod där vi kontrollerar mängden inköpt råvara mot mängden använd råvara i produktion samt hur mycket färdigprodukt man har sålt. Detta görs genom granskning av fakturor, följesedlar och produktionsdokument.

Det är alltså inte bara fysisk särhållning som kontrolleras utan det är minst lika viktigt att kunna uppvisa dokumentation som visar råvarans ursprung och till exempel batchnummer genom hela produktionsflödet.

Roger Alm betonar att det är viktigt att läsa igenom de regler som måste följas för att få sätta märket ”Från Sverige” på sina produkter.

Hur ska man då förbereda sig för en kommande revision?

– Ett jättebra sätt är att göra en egen internrevision. Ladda ner checklistan för revision från ”Från Sveriges” hemsida och gör en egen revision i god tid innan bokat revisionsdatum uppmanar Roger Alm.

 

Mer om Revision

 

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!