från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Det enda svenska strösockret i matbutiken

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Dansukkers Från Sverige-märkta strösocker kommer från svenska sockerbetor odlade på skånska åkrar och tillverkas i Sveriges enda sockerbruk i Örtofta. Det är det enda garanterade svenska strösockret som går att hitta i matbutiken idag. Nu har Dansukker tagit fram en ny förpackningsdesign för att förtydliga ursprunget. Vi bad Jonas Hildingh, Head of Sales & Marketing på Nordic Sugar, att berätta mer om strösockret, den nya designen och varför ursprungsmärkningen Från Sverige är viktig.

dansukker strösocker

Berätta om ert svenska strösocker och er nya design!

strösockret

– Allt socker i vårt Från Sverige-märkta sortiment kommer från svenska sockerbetor odlade på skånska åkrar och är det enda svenska garanterade strösockret som du kan hitta i din matbutik. Under de senaste åren, och framför allt i och med coronapandemin, har intresset för lokalodlat och svenskproducerat ökat vilket såklart är väldigt positivt. För att förtydliga det svenska ursprunget på vårt strösocker som är vår starkaste konkurrenskraft och samtidigt berätta om vår historia på ett lättsamt och trevligt sätt har vi lanserat en ny design på vår förpackning för vårt svenska strösocker.

– Inspirationen till den nya designen kommer från skånska gårdar där sockerbetorna odlas och tillsammans med Från Sverige-märkningen gör den nya designen det enklare för konsumenterna att välja svenskt strösocker i butiken, berättar Jonas.

sockerbetor skördasSkånska åkrar har den rätta jordmånen och det mest gynnsamma klimatet för sockerbetsodling.

Var tillverkas sockret?

– Vårt svenska strösocker odlas både hållbart och nära. Skånska åkrar har den rätta jordmånen och det mest gynnsamma klimatet för sockerbetsodling. Strösockret tillverkas i Örtofta som är Sveriges enda sockerbruk, vilket ger korta transportavstånd och mindre miljöpåverkan. Idag är vi självförsörjande på socker i Sverige, vilket vi vill fortsätta vara! Just nu bygger vi ut sockerbruket i Örtofta för att möta framtidens krav på en effektiv och hållbar sockerproduktion.

sockerbetor odlasStrösockret tillverkas i Örtofta som är Sveriges enda sockerbruk, vilket ger korta transportavstånd och mindre miljöpåverkan.

Varför heter svenskt socker Dansukker?

– Redan på 1830-talet startades det första betsockerbruket i Skåne och i Arlöv har det tillverkats socker i över 150 år. 1907 bildades Svenska sockerfabriks AB, som sen blev Sockerbolaget. Även våra grannar i Danmark har en lång tradition av sockertillverkning och i slutet av 1900-talet slogs De Danske Sukkerfabrikker och Sockerbolaget ihop och sedan snart 25 år tillbaka säljer vi våra produkter under samma namn i Norden – Dansukker.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Från Sverige-märkningen har idag en hög kännedom och är en trygghet för konsumenterna som idag är mer miljömedvetna och engagerade i svensk livsmedelsindustri och svenskt jordbruk. Genom att titta efter märket vet konsumenterna vad de får och vi har även ökat antalet märkta produkter i vår palett för att möta detta.

dansukker produkterEn stor del av det socker och sirap som säljs under varumärket Dansukker i Sverige bär ursprungsmärkningen Från Sverige.

När använder du dig av strösocker?

— Jag skulle beskriva mig själv som lite av en matnörd. Balansen i matlagning är jätteviktig och jag använder främst strösocker som en smakförhöjare. Gör jag till exempel en tomat- och rödlökssallad tar jag alltid lite socker på tomaterna för att höja smaken. Sen äter jag såklart socker i glass och andra produkter men i hemmaköket använder jag strösocker främst som krydda!


Visste du att…

… för att göra 2 kg Svenskt Strösocker går det åt 16 skånska sockerbetor.
… det tar 12 timmar att utvinna socker från en sockerbeta.
… ca 1000 lantbrukare odlar sockerbetor i Sverige.
… Sverige är idag självförsörjande på socker.
… Dansukkers Från Sverige-märkta 2 kg strösocker är det enda svenska som finns i din matbutik.


Recept – morotsbullar med frosting

Av Sofia Wood och Elsa Billgren

DanSukker bad Elsa Billgren och Sofia Wood att hjälpa till att skapa en ny svensk klassiker på fikabordet. De slog ihop två favoriter, morotskaka och kanelbulle, och ta-da så var Morotsbulle med frosting född. Härligt saftig, goffig, kryddig och alldeles underbart god. Bullarna bakas i långpanna så att du kan bjuda många. Eller äta många själv. Oavsett vad du väljer är det här ett recept du inte vill missa!


Mer information

Läs mer om DanSukker och det enda svenska strösockret

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Honung och socker är naturligt sött

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.