från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sverige använder minst antibiotika i EU även i år

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det visar en ny rapport från Europeiska Läkemedelsmyndigheten. Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika, skriver LRF i en artikel. Receptet är enkelt: Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är återigen bäst i klassen med den absolut lägsta antibiotikaförbrukningen i EU.

Till LRFs artikel

Europeiska läkemedelsmyndigheten har släppt sin senaste rapport om antibiotikaförbrukningen inom animalieproduktionen i Europa. Som alltid ligger Sverige lägst i användning inom EU. I till exempel Tyskland används åtta gånger mer antibiotika, i Polen 12 gånger mer och i Spanien ända upp till 34 gånger mer än den svenska förbrukningen.

Över 90 procent av all antibiotika till djur i Europa ges till hela grupper. Motsvarande siffra för Sverige är 10 procent.

– Sverige måste ligga på för att förbjuda den förebyggande antibiotikabehandling som sker i andra EU-länder. Att begränsa användningen av gruppbehandlingar är ett måste om vi ska komma till rätta med den antibiotikaresistens som hotar såväl humanhälsan som djurhälsan, säger My Sahlman, som är veterinär på LRF, och tillägger:

– Sjuka djur ska självklart behandlas men med en god djurvälfärd och en bra omsorg så finns förutsättningar för att djuren ska hålla sig friska. Därför använder Sveriges bönder minst antibiotika inom EU.

I LRFs artikel kan du hämta graferna i power point


Mer information

Märket Kött från Sverige

Därför ska du välja svenskt

 

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.