från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sverige använder minst antibiotika i EU även i år

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det visar en ny rapport från Europeiska Läkemedelsmyndigheten. Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika, skriver LRF i en artikel. Receptet är enkelt: Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är återigen bäst i klassen med den absolut lägsta antibiotikaförbrukningen i EU.

Till LRFs artikel

Europeiska läkemedelsmyndigheten har släppt sin senaste rapport om antibiotikaförbrukningen inom animalieproduktionen i Europa. Som alltid ligger Sverige lägst i användning inom EU. I till exempel Tyskland används åtta gånger mer antibiotika, i Polen 12 gånger mer och i Spanien ända upp till 34 gånger mer än den svenska förbrukningen.

Över 90 procent av all antibiotika till djur i Europa ges till hela grupper. Motsvarande siffra för Sverige är 10 procent.

– Sverige måste ligga på för att förbjuda den förebyggande antibiotikabehandling som sker i andra EU-länder. Att begränsa användningen av gruppbehandlingar är ett måste om vi ska komma till rätta med den antibiotikaresistens som hotar såväl humanhälsan som djurhälsan, säger My Sahlman, som är veterinär på LRF, och tillägger:

– Sjuka djur ska självklart behandlas men med en god djurvälfärd och en bra omsorg så finns förutsättningar för att djuren ska hålla sig friska. Därför använder Sveriges bönder minst antibiotika inom EU.

I LRFs artikel kan du hämta graferna i power point


Mer information

Märket Kött från Sverige

Därför ska du välja svenskt

 

 

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.