från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Bara svensk mjölk i Falköpings Präst

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Konsumenterna har upptäckt att det inte alltid är svensk mjölkråvara i svenska produkter och förpackningar och reagerar negativt på det. Därför är det viktigt för oss att genom märket Från Sverige markera att vi bara använder svensk mjölk, säger Mattias Hjortenhed på Falköpings Mejeri. Märkningen är bra för svensk livsmedelsindustri menar Mattias.

– Vi vet att kunderna uppskattar att all vår mjölkråvara är svensk och därför märker vi med Från Sverige, berättar Mattias Hjortenhed, försäljning och marknadsansvarig på Falköpings Mejeri. Vi märker bland annat osten Falköpings Präst, som tillverkas enligt gammalt grundrecept i ysteriet i Falköping,

Falköping signalerar svenskt, ändå är ursprungsmärkningen viktig?
– De flesta som bor här känner till att vi bara använder svensk mjölkråvara, men för våra produkter som säljs i övriga Sverige är det viktigt med ursprungsmärkningen. Vi är lokalt väl förankrade, våra två mejerier ägs av 200 bönder på och omkring falbygden och har lång tradition – Falköpings Mejeri startade 1936 och Grådö Mejeri i Hedemora 1953.

Varför är det viktigt med ursprungsmärkning på ost?
– Osten är konkurrensutsatt från utländsk import. Samtidigt tar många konsumenter för givet att hushållsosten är gjord av svensk mjölkråvara, men så är inte fallet, och det gör det viktigt att märka med Från Sverige. Svensk mjölk är bra både för konsumenten och för mjölkgårdarna – det stängs en mjölkgård om dagen vilket är en katastrof. Att välja svenska mejerivaror ett billigt sätt att göra ett aktivt val för en god sak. Märkningen är bra för svensk livsmedelsindustri, pengarna stannar i Sverige.

Har efterfrågan på svensk mjölkråvara ökat?
– Ja, vi märker av en ökad efterfrågan på mjölkråvara. Konsumenterna har upptäckt och reagerat negativt på att det inte alltid är svensk mjölkråvara i produkter och förpackningar som säljs i butik. Men framför allt har efterfrågan från industrin ökat, där företag har upptäckt att de inte får sätta på en Från Sverige-märkning om de inte har svensk mjölkråvara i produkten. Bland annat har råvarubristen på grädde plötsligt blivit stor. Företag som säger att de har lång svensk tradition vill ha ursprungsmärkningen, det har företagen vaknat på, och för många kan ursprungsmärkningen vara en möjlighet att stärka sin position på marknaden.

Läs mer om Falköpings Mejeri

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.