från sverige

Tillbaka

Bakad blomkål av Klas Lindberg, Årets Kock

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Blomkål är en fantastisk kålsort som går att tillaga på många sätt. Klas Lindberg, Årets Kock 2012, delar med sig av sina bästa blomkålstips och ett recept på bakad blomkål med kantareller, lagrad ost och krondill. Rätten går utmärkt att servera som tillbehör eller som den är.

Bakad blomkål med kantareller, lagrad ost och krondill

4 portioner

Bakad blomkål
2 blomkålshuvuden
200 g kantareller
1 kvist krondill
salt
svartpeppar, malen

Till stekning
neutral rapsolja
smör

Blomkålspuré
bortskurna bitar av blomkål
1 schalottenlök, finhackad
salt
neutral rapsolja
2 msk crème fraiche

Inlagda senapsfrön
1 msk ättiksprit (12 %)
2 msk socker
3 msk vatten
3 msk senapsfrö

Topping
30 g svensk, lagrad ost, till exempel Svecia eller Almnäs Wrångebäck
½ ask kryddkrasse
blomkål, tunt hyvlad

Bakad blomkål
Sätt ugnen på 200˚C.

Skär av toppen och botten av blomkålshuvudena så att det blir en skiva, cirka 4 cm tjock, av varje huvud.
Spara de bortskurna bitarna, de ska användas i purén och som topping.
Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i blomkålsskivorna och stek tills de är gyllene.
Tillsätt en klick smör, lägg i kantareller och krondill, låt dem steka med i någon minut.
Ös blomkålen med blandningen av smör och rapsolja i stekpannan. Salta och peppra.
Lägg kantarellerna och krondillen på en tallrik. Ställ in stekpannan med blomkålsskivorna i ugnen (se till att handtaget tål värme, lägg annars över dem i en ugnsfast form) och tillaga dem i ca 15 minuter.
De ska bara precis bli genomstekta, känn efter med en sticka. 

Blomkålspuré
Ta undan en bit blomkål som ska hyvlas och läggas på tallrikarna vid serveringen.
Skär resten i centimeterstora bitar. Fräs dem tillsammans med lök och salt i rapsolja i en kastrull på låg värme.
Tillsätt några matskedar vatten och låt det koka in.
Känn efter med en gaffel att blomkålsbitarna är mjuka, låt dem annars koka en liten stund till.
Tillsätt crème fraiche och mixa med en stavmixer till en slät blandning, smaka av med salt.

Inlagda senapsfrön
Koka upp ättika, socker och vatten i en liten kastrull.
Koka senapsfröna i ca 1 dl vatten i ca 1 minut, sila bort vattnet och lägg fröna i ättikslagen.
Låt stå och dra i minst 1 timme.

Servering
Skär blomkålsskivorna i halvor och lägg dem på fyra varma tallrikar.
Strö över kantareller, kryddkrasse och finriven ost.
Lägg picklade senapsfrön på tallrikarna samt blomkålspuré och lite hyvlad rå blomkål.

Servering
Rätten fungerar bra att servera som den är eller som tillbehör till exempelvis en bit grillad fisk eller ugnsbakad kyckling.


Klas korades till Årets Kock 2012 och driver sedan 2016 den populära Portal Restaurant och Portal Bar i Stockholm

Ta del av Klas blomkålstips


Mer information

Se fler recept med utmärkta svenska råvaror på receptsidan

Från Sverige är stolt sponsor till Årets Kock

Aktuellt

Nya siffror visar Sveriges självförsörjningsgrad

Jordbruksverkets färska siffror för 2019 illustrerar hur Sveriges självförsörjningsgrad ser ut — och vad är egentligen skillnaden mellan självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga?

Vem blir Sveriges Årets Bonde 2020?

Den 26 oktober utses Årets Bonde 2020! Här är de sex kategorivinnarna som gör upp om titeln i tävlingen som ska bidra till ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Ulrika Ekström är ny vd för Svenskmärkning

Ulrika Ekström blir ny vd för Svenskmärkning vid årsskiftet. Ulrika har lång erfarenhet från svensk livsmedelsindustri och dagligvaruhandel som vd och konsult inom kommunikation.