från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets rekordskörd av svenska äpplen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

P1-morgon har ett intressant inslag om Äppelriket och årets rekordskörd. Här kan du höra inslaget igen.

Årets rika skörd beror på att vi haft en riktigt bra sommar. Inte minst i Skåne har det varit väldigt gynnsamt väder och det är där majoriteten av de svenska äpplena skördas. Allt fler jordbrukare har gått över till att odla just äpplen och en av dem är Jan Ehrensvärd på Tosterups gård mellan Ystad och Tomelilla som vår reporter Odd Clausen träffat.

Lyssna på inslaget i P1-morgon.


I Dagens Industri 30/8 2016 uttalar sig Henrik Stridh, vd för Äppelriket i Kivik, om skörden. Äppelriket är märkesanvändare av Från Sverige.

Henrik Stridh är vd för Äppelriket i Kivik, som hanterar 65 procent av alla svenska äpplen. Skörden väntas öka med 1500 ton i år, och Äppelriket på Österlen räknar redan nu med att den siffran ska överträffas nästa år. 2015 skördades 14.500 ton äpplen hos de odlare som ingår i Äppelriket, odlarnas egen ekonomiska förening som lagrar och säljer frukten som de levererar.

Enligt Henrik Stridh ser årets skörd lovande ut. Antalet äpplen på träden är bra, de håller en bra storlek och har förhållandevis lite skador.

Men att skörden ökar i volym beror inte enbart på gynnsamma förhållanden och ett bra fruktår.

– Sedan 2009 har vi satsat på att rekrytera nya odlare, men också fått våra befintliga odlare att plantera ut nya träd och den satsningen börjar generera nya frukter”, säger Henrik Stridh.

Därför räknar han med nya rekord även nästa år.

– Vi kommer att få se en ökning av skörden 2017. De större volymerna gör att vi har investerat i nya kylar och långtidslager för att kunna förse konsumenterna med svenska äpplen året runt.

Läs hela artikeln här

Fredrik Norrlid
[email protected] @norrlid

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.