från sverige

Tillbaka

Årets rekordskörd av svenska äpplen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

P1-morgon har ett intressant inslag om Äppelriket och årets rekordskörd. Här kan du höra inslaget igen.

Årets rika skörd beror på att vi haft en riktigt bra sommar. Inte minst i Skåne har det varit väldigt gynnsamt väder och det är där majoriteten av de svenska äpplena skördas. Allt fler jordbrukare har gått över till att odla just äpplen och en av dem är Jan Ehrensvärd på Tosterups gård mellan Ystad och Tomelilla som vår reporter Odd Clausen träffat.

Lyssna på inslaget i P1-morgon.


I Dagens Industri 30/8 2016 uttalar sig Henrik Stridh, vd för Äppelriket i Kivik, om skörden. Äppelriket är märkesanvändare av Från Sverige.

Henrik Stridh är vd för Äppelriket i Kivik, som hanterar 65 procent av alla svenska äpplen. Skörden väntas öka med 1500 ton i år, och Äppelriket på Österlen räknar redan nu med att den siffran ska överträffas nästa år. 2015 skördades 14.500 ton äpplen hos de odlare som ingår i Äppelriket, odlarnas egen ekonomiska förening som lagrar och säljer frukten som de levererar.

Enligt Henrik Stridh ser årets skörd lovande ut. Antalet äpplen på träden är bra, de håller en bra storlek och har förhållandevis lite skador.

Men att skörden ökar i volym beror inte enbart på gynnsamma förhållanden och ett bra fruktår.

– Sedan 2009 har vi satsat på att rekrytera nya odlare, men också fått våra befintliga odlare att plantera ut nya träd och den satsningen börjar generera nya frukter”, säger Henrik Stridh.

Därför räknar han med nya rekord även nästa år.

– Vi kommer att få se en ökning av skörden 2017. De större volymerna gör att vi har investerat i nya kylar och långtidslager för att kunna förse konsumenterna med svenska äpplen året runt.

Läs hela artikeln här

Fredrik Norrlid
[email protected] @norrlid

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.