från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Antibiotika – Sverige lägst inom EU för tolfte året

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sveriges bönder använder, för tolfte året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Titta efter märket Från Sverige nästa gång du handlar så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

antibiotika sverige

Friska djur behöver inte antibiotika

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige. Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.

Antibiotikaresistens hot mot folkhälsan

Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar. God djuromsorg har gjort att Sveriges bönder har friska djur och kunnat hålla nere på antibiotikaanvändningen.

Bred svensk samverkan

Sverige har sedan tio år tillbaka en nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens, där 26 myndigheter och organisationer deltar från sektorer inom exempelvis människors och djurs hälsa, livsmedel, miljö och forskning. Sverige har också delat med sig av sina erfarenheter av nationell samverkan. Läs mer om samarbetet och den Internationella antibiotikaveckan.

Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU? Se videon från Svenskt kött här.

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt för dig som konsument att välja svenska råvaror och livsmedel. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Användningen av antibiotika ut i EU 2021

10-20 mg per kilo skattad vikt

Sverige 10,9
Finland 17

20-30 mg per kilo skattad vikt

Litauen 20,3
Lettland 25,5
Luxemburg 27,1

30-40 mg per kilo skattad vikt

Slovenien 31,8
Danmark 33,4

40-60 mg per kilo skattad vikt

Österrike 41,3
Slovakien 41,7
Irland 42,4
Estland 46,6
Nederländerna 47,6
Tjeckien 50,0
Frankrike 51,7
Rumänien 59,0

60-80 mg per kilo skattad vikt

Kroatien 62,7
Tyskland 73,2

80-100 mg per kilo skattad vikt

Belgien 95,3

100-150 mg per kilo skattad vikt

Grekland 108,8
Malta 110,5
Bulgarien 124,5
Portugal 149,9

150-200 mg per kilo skattad vikt

Ungern 155,6
Spanien 157,2
Italien 173,5
Polen 175,5

200- mg per kilo skattad vikt

Cypern 296,5


Mer information

Läs hela rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten här

Internationella antibiotikaveckan, Jordbruksverket: Antibiotikaveckan uppmärksammar vikten av brett samarbete i kampen mot antibiotikaresistens

Om ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.