Antibiotika – Sverige lägst inom EU för tolfte året
Sveriges bönder använder, för tolfte året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Titta efter märket Från Sverige nästa gång du handlar så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Friska djur behöver inte antibiotika
Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige. Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.
Antibiotikaresistens hot mot folkhälsan
Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar. God djuromsorg har gjort att Sveriges bönder har friska djur och kunnat hålla nere på antibiotikaanvändningen.
Bred svensk samverkan
Sverige har sedan tio år tillbaka en nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens, där 26 myndigheter och organisationer deltar från sektorer inom exempelvis människors och djurs hälsa, livsmedel, miljö och forskning. Sverige har också delat med sig av sina erfarenheter av nationell samverkan. Läs mer om samarbetet och den Internationella antibiotikaveckan.
Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU? Se videon från Svenskt kött här.
Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt för dig som konsument att välja svenska råvaror och livsmedel. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.
Användningen av antibiotika ut i EU 2021
10-20 mg per kilo skattad vikt
Sverige 10,9
Finland 17
20-30 mg per kilo skattad vikt
Litauen 20,3
Lettland 25,5
Luxemburg 27,1
30-40 mg per kilo skattad vikt
Slovenien 31,8
Danmark 33,4
40-60 mg per kilo skattad vikt
Österrike 41,3
Slovakien 41,7
Irland 42,4
Estland 46,6
Nederländerna 47,6
Tjeckien 50,0
Frankrike 51,7
Rumänien 59,0
60-80 mg per kilo skattad vikt
Kroatien 62,7
Tyskland 73,2
80-100 mg per kilo skattad vikt
Belgien 95,3
100-150 mg per kilo skattad vikt
Grekland 108,8
Malta 110,5
Bulgarien 124,5
Portugal 149,9
150-200 mg per kilo skattad vikt
Ungern 155,6
Spanien 157,2
Italien 173,5
Polen 175,5
200- mg per kilo skattad vikt
Cypern 296,5
Mer information
Läs hela rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten här
Internationella antibiotikaveckan, Jordbruksverket: Antibiotikaveckan uppmärksammar vikten av brett samarbete i kampen mot antibiotikaresistens
Om ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige