från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Antibiotika – Sverige lägst inom EU för tionde året

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sveriges bönder använder, för tionde året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning.

Antibiotikaanvändning

Enligt rapporten har Sverige den lägsta användningen av antibiotika inom EU. I Danmark används tre gånger mer antibiotika och i Tyskland används drygt sju gånger mer. Italien och Spanien har 20 respektive 17 gånger högre antibiotikaförbrukning än Sverige.

Friska djur behöver inte antibiotika

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige. Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.

Antibiotikaresistens hot mot folkhälsan

Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar.

Jämfört med 2017 ökade den svenska antibiotikaanvändningen marginellt under torkaåret 2018, men redan 2019 har den, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, gått ner till lägre nivåer igen.

Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU? Se videon från Svenskt kött här.


Här är hela antibiotikalistan

10-20
Sverige 12,5 mg per kilo skattad vikt
Finland 18,7

30-40
Litauen 33,1
Luxemburg 33,6
Lettland, 36,1
Danmark 38,2

40-60
Slovenien 43,2
Irland 46
Slovakien 49,3
Österrike 50,1
Estland 53,3
Tjeckien 57
Nederländerna 57,5

60-80
Frankrike 64,2
Kroatien 66,8

80-100
Rumänien 82,7
Tyskland 88,4
Grekland 90,9

100-150
Belgien 113,1
Bulgarien 119,6

150-200
Malta 150,9
Polen 167,4
Ungern 180,6
Portugal 186,6

200-400
Spanien 219,2
Italien 244

400-
Cypern 466,3


Mer information

Läs LRFs artikel på LRF Nyheter Riks 

Läs hela rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten här

Om märket Kött från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.