från sverige

Tillbaka

9 av 10 kvinnor vill ha svenskt på julbordet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Julen är inte bara tomtar, glögg och paket. Det är också Sveriges största mathelg. I år serveras det mer svenskt på julbordet än på många år.

9 av 10 kvinnor vill ha svensk mat på julbordet. I Norrbotten tävlas det om Årets hållbara julbord. Text: Johan Sjöblom, LRF. Foto: LRF.

Svensk mat trendar som aldrig förr. I butikshyllor, offentliga kök och på restauranger tar de svenska råvarorna allt större plats.

Hemköp säljer i år för första gången enbart svensk julskinka och i Norrbotten tävlar nio restauranger och turistanläggningar om Årets hållbara julbord.
– Det vi ser nu är ett fantastiskt betyg åt Sveriges bönder som producerar världens mest klimatsmarta mat, säger LRFs vice VD Anders Holmestig.

Allt fler har fått upp ögonen för de svenska råvarorna. För ett par år sedan initierade LRF tillsammans med Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen Från Sverige-märkningen som nu syns på närmare 7 500 produkter och på Coop har andelen färsk svenskt kött ökat från 85 till 89 procent och charken har ökat från 68 till 85 procent.

9 av 10 kvinnor väljer svenskt

I en nyligen publicerad undersökning av Livsmedelsföretagen bekräftas bilden. 85 procent av de 1 000 tillfrågade svenskarna anser att det är viktigt att maten och drycken består av svenska råvaror. Det är en ökning med fyra procentenheter på tre år.

Framför allt är det kvinnorna som föredrar svenskt. 92 procent av kvinnorna säger sig välja svenska råvaror jämfört med 78 procent av männen. Även yngre storstadsbor, 16-39 år, föredrar svenskproducerat.

Svenskproducerat viktigast

– Ekotrenden är fortsatt stark, men det allra viktigast är att maten och drycken är svensk oavsett om den är konventionell eller ekologisk. Det är uppenbart att miljö och klimat är en avgörande faktor, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Det här märks förstås också i butikshyllorna. Såväl Ica som Axfood och Coop prioriterar svenskproducerat före importerat och andelen svenska livsmedel i kundkorgarna har ökat markant under det senaste året.

”Ett enormt tryck på svenskt livsmedel”

Allt fler kommuner och landsting väljer också att prioritera svenska råvaror i den offentliga upphandlingen genom att ställa tydliga djurskyddskrav. I Dalarna har till exempel sju kommuner nu gått över till enbart svenskproducerat när det gäller kött och potatis, och i Skaraborg har tolv kommuner gått ihop för en mer hållbar upphandling och av de kötträtter som nu serveras är det nästan 100 procent svenskt.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett så enormt tryck på livsmedel från föräldrar, anhöriga, politiker, journalister och studenter, säger upphandlaren Lena Orrvad till Västgöta-Bladet.

Läs hela artikeln från LRF

Artikeln är skriven av Johan Sjöblom, [email protected]
Publicerad: 2017-12-18 10:05


Läs även

LRF Norrbotten utser ”Årets Hållbara Julbord 2017”

SLUs råd – välj svenskt, för hälsans skull

Kommunkök i sju kommuner i Dalarna få lokalt kött

 

Aktuellt

Torkan slår hårt – köp svenskt kött

Torkan slår hårt mot de svenska bönderna, grödor torkar bort, betena växer inte. Samverkan och samarbete är viktigt för att lösa foderbristen. Som konsument kan du påverka.

Laddat med svensk frukt och grönt på Instagram

Julistart med gästande SydGrönt på vårt Instagram. Sara Berger, vd, berättar om Sveriges största leverantör av svenskodlad frukt & grönt som ägs av 70 sydsvenska odlare.

Här är de åtta finalisterna i Årets Kock 2018!

Här är de åtta kockar som gick vidare i kvaltävlingen idag och därmed är finalister i Årets Kock 2018 den 28-29 september! Från Sverige – stolt leverantör till Årets Kock 2018.