från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

9 av 10 kvinnor vill ha svenskt på julbordet

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Julen är inte bara tomtar, glögg och paket. Det är också Sveriges största mathelg. I år serveras det mer svenskt på julbordet än på många år.

9 av 10 kvinnor vill ha svensk mat på julbordet. I Norrbotten tävlas det om Årets hållbara julbord. Text: Johan Sjöblom, LRF. Foto: LRF.

Svensk mat trendar som aldrig förr. I butikshyllor, offentliga kök och på restauranger tar de svenska råvarorna allt större plats.

Hemköp säljer i år för första gången enbart svensk julskinka och i Norrbotten tävlar nio restauranger och turistanläggningar om Årets hållbara julbord.
– Det vi ser nu är ett fantastiskt betyg åt Sveriges bönder som producerar världens mest klimatsmarta mat, säger LRFs vice VD Anders Holmestig.

Allt fler har fått upp ögonen för de svenska råvarorna. För ett par år sedan initierade LRF tillsammans med Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen Från Sverige-märkningen som nu syns på närmare 7 500 produkter och på Coop har andelen färsk svenskt kött ökat från 85 till 89 procent och charken har ökat från 68 till 85 procent.

9 av 10 kvinnor väljer svenskt

I en nyligen publicerad undersökning av Livsmedelsföretagen bekräftas bilden. 85 procent av de 1 000 tillfrågade svenskarna anser att det är viktigt att maten och drycken består av svenska råvaror. Det är en ökning med fyra procentenheter på tre år.

Framför allt är det kvinnorna som föredrar svenskt. 92 procent av kvinnorna säger sig välja svenska råvaror jämfört med 78 procent av männen. Även yngre storstadsbor, 16-39 år, föredrar svenskproducerat.

Svenskproducerat viktigast

– Ekotrenden är fortsatt stark, men det allra viktigast är att maten och drycken är svensk oavsett om den är konventionell eller ekologisk. Det är uppenbart att miljö och klimat är en avgörande faktor, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Det här märks förstås också i butikshyllorna. Såväl Ica som Axfood och Coop prioriterar svenskproducerat före importerat och andelen svenska livsmedel i kundkorgarna har ökat markant under det senaste året.

”Ett enormt tryck på svenskt livsmedel”

Allt fler kommuner och landsting väljer också att prioritera svenska råvaror i den offentliga upphandlingen genom att ställa tydliga djurskyddskrav. I Dalarna har till exempel sju kommuner nu gått över till enbart svenskproducerat när det gäller kött och potatis, och i Skaraborg har tolv kommuner gått ihop för en mer hållbar upphandling och av de kötträtter som nu serveras är det nästan 100 procent svenskt.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett så enormt tryck på livsmedel från föräldrar, anhöriga, politiker, journalister och studenter, säger upphandlaren Lena Orrvad till Västgöta-Bladet.

Läs hela artikeln från LRF

Artikeln är skriven av Johan Sjöblom, [email protected]
Publicerad: 2017-12-18 10:05


Läs även

LRF Norrbotten utser ”Årets Hållbara Julbord 2017”

SLUs råd – välj svenskt, för hälsans skull

Kommunkök i sju kommuner i Dalarna få lokalt kött

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.