från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sommaren är bärens tid! Genom att ta tillvara på sommarens bärskörd så kan du njuta av bären flera månader framåt. Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

1. Frysning

Frysning är ett enkelt och effektivt sätt att bevara bärens smak och näringsämnen.

Så här gör du: Rensa och skölj bären noggrant. Låt dem torka på en handduk. Lägg bären på en plåt eller bricka så att de inte rör vid varandra och frys dem. När bären är frysta, kan du överföra dem till fryspåsar eller burkar.

2. Sylta

Att göra sylt är ett klassiskt sätt att bevara bär.

Så här gör du: Blanda bären med socker (vanligtvis 1 kg socker per kg bär) och koka upp blandningen. Låt den koka tills den når önskad konsistens. Tillsätt eventuellt pektin om bären har låg pektinhalt. Häll upp sylten i steriliserade burkar och förslut dem medan de är varma.

3. Safta

Saft är ett utmärkt sätt att använda bär och kan konserveras för senare användning.

Så här gör du: Koka bären med lite vatten tills de är mjuka. Sila genom en saftsil eller ett durkslag med en silduk för att få ut saften. Koka upp saften med socker (ca 500 g socker per liter saft) och häll upp på steriliserade flaskor.

4. Torka

Torkning är ett annat sätt att bevara bärens smak och näring.

Så här gör du: Rensa och skölj bären. Lägg dem på en plåt och torka dem i ugnen på låg temperatur (ca 50°C) tills de är helt torra. Detta kan ta flera timmar. Förvara de torkade bären i lufttäta burkar.

5. Gelé

Bärgelé är ett gott tillbehör till många rätter.

Så här gör du: Koka bären och sila saften. Koka upp saften med socker och pektin (om nödvändigt) tills den når gelékonsistens. Häll upp på steriliserade burkar och förslut.

6. Marmelad

Marmelad är en tjockare variant av sylt.

Så här gör du: Koka bären med socker och lite citronsaft tills blandningen tjocknar. Eventuellt kan du tillsätta rivet citronskal eller andra smaksättningar. Häll upp på steriliserade burkar.

Genom att ta tillvara på sommarens bärskörd så kan du njuta av bären flera månader framåt.


Mer information

Läs mer om olika sorters bär inne hos Säsongens bästa

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna ska få fler att välja svenskt

I år hålls Från Sverige-veckorna för femte året i rad. Mellan den 16 och 29 september skyltas Från Sverige-märkningen upp stort och budskapet ”Tack för att du väljer varor från Sveriges bönder och livsmedelsföretag” kommuniceras brett.

NielsenIQ

Från Sverige-märkta produkter växer snabbare – både i värde och antal

Det är tydligt att Från Sverige-märkta produkter prioriteras av konsumenterna och har en stark utveckling i både värde och antal. Det visar de senaste siffrorna från NielsenIQ.

Taylor and Jones i samarbete med Markus Aujalay

Taylor and Jones jobbar med svenska råvaror och smaksätter med kryddor från hela världen. Sedan hösten 2023 har de ett samarbete med kocken Markus Aujalay. Här kan du läsa mer!