Sveriges bönder använder minst antibiotika
Sveriges bönder är fortsatt EU-bäst på god djurhållning! Sveriges bönder använder, för trettonde året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Märket Från Sverige gör det enkelt för dig att hitta trygg och säker mat från svenska bönder och livsmedelsföretag. Titta efter märket!
Sveriges bönder använder, för trettonde året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning.
Friska djur behöver inte antibiotika
Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige.
Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.
Antibiotikaresistens hot mot folkhälsan
Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar.
God djuromsorg har gjort att Sveriges bönder har friska djur och kunnat hålla nere på antibiotikaanvändningen.
Den lägsta nivån någonsin i Europa
Europeiska länder har avsevärt minskat användningen av antibiotika inom djurhållningen, vilket bidrar till en lägre risk för att bakterier blir resistenta hos människor och djur.
Användningen av antibiotika inom djurhållningen som helhet har minskat med 53% mellan 2011 och 2022, vilket nådde den lägsta nivån som någonsin rapporterats. Här nedan kan du se statistik.
Användning av antibiotika till djur inom lantbruket 2022
10-20 mg per kilo skattad vikt
Sverige 10,6
Finland 14.9
20-30 mg per kilo skattad vikt
Lettland 20,8
Luxemburg 25,1
Slovenien 25,7
30-40 mg per kilo skattad vikt
Irland 33,6
Danmark 34,1
Österrike 36,2
Nederländerna 37,0
Frankrike 38,9
40-60 mg per kilo skattad vikt
Slovakien 41,1
Estland 45.8
Tjeckien 46,4
Litauen 48,2
Rumänien 48,8
Kroatien 56.2
60-80 mg per kilo skattad vikt
Tyskland 69.9
Belgien 73.5
Malta 74.4
Portugal 77,1
80-100 mg per kilo skattad vikt
Grekland 89.0
100-150 mg per kilo skattad vikt
Bulgarien 103,2
Ungern 111,2
Spanien 127,4
150-200 mg per kilo skattad vikt
Italien 157,5
Polen 196,0
200- mg per kilo skattad vikt
Cypern 254,7
Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU?
Se videon från Svenskt kött här.
Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenska råvaror och livsmedel. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier.
Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.
Mer information
Läs hela rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten här
Läs mer om svenska mervärden
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige