från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Spännande fakta om Kanelbullens dag

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag är det Kanelbullens dag! Varför firar vi Kanelbullens dag och hur kan en kanelbulle vara märkt med Från Sverige-märkningen? Här kan du lära dig mer om spännande fakta om Kanelbullens dag, kanelbullens historia och Från Sverige-märkta kanelbullar.

kanelbullar

En kanelbulle som är märkt med Från Sverige-märkningen är bakad på svenska råvaror! Titta efter märket!

Under kanelbullens dag den 4 oktober äts 9 miljoner bullar! Förutom de kanelbullar som säljs, bakas kanelbullar för fullt i hemmen. Här kan du lära dig mer om spännande fakta om Kanelbullens dag, kanelbullar och Från Sverige-märkningen på kanelbullar.

Visste du att…

… kanelbullens dag instiftades den 4 oktober 1999 av Kaeth Gardestedt, vid tidpunkten projektansvarig vid Hembakningsrådet. Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka intresset för hembakningen.

… kanelbullens ursprung stäcker sig 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början av 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, tidigare en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som den också kallas i stora delar av landet.

… ett normalår äter svenska folket närmare 9 miljoner bullar på Kanelbullens dag. 55 % av svenskarna äter minst en bulle och 30–40% bjuds på bulle av sin arbetsgivare.

… för ett par år sedan räknande bransch- och arbetarorganisationen Svenskt Näringsliv ut att Kanelbullens dag skapade skatteintäkter på 40,7 miljoner kronor – bara på en dag! Det kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten, eller nästan 28 000 sjuksköterskor.

… förutom de kanelbullar som säljs bakas kanelbullar för fullt i hemmen. Extra goda blir bullarna när du kan vara säker på att de är bakade på svenska råvaror. Ska du baka själv med ägg, smör, mjöl, socker och mjölk så titta efter märket Från Sverige när du handlar.

… om du inte vill baka själv hittar du Från Sverige-märkta kanelbullar i frysdisken. Inför Kanelbullens dag den 4 oktober går ugnarna varma i Findus bageri i Loftahammar där det bakas 23000 bullar i timmen vilket motsvarar 6 bullar i sekunden! Fördelen med Findus frysta kanelbullar är att du kan fram precis så många bullar du vill äta, vilket minskar matsvinnet.


Hur kan kanelbullar märkas med Från Sverige-märkningen?

Kanelbullar är ett gott exempel på en Från Sverige-märkt sammansatt vara. För att få märka ett sammansatt livsmedel måste det innehålla minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det innebär att den största del av innehållet i den sammansatta matvaran är svenskt, men att det finns utrymme att märka produkter som inte helt och hållet består av svenska ingredienser, som kanelen i en kanelbulle!

Ägg, smör och mjölk är alltid utan undantag 100% svenskt i en Från Sverige-märkt kanelbulle.

Här kan du läsa mer om sammansatta varor


Mer information

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Trygg och säker mat, producerad under goda förutsättningar

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!