från sverige

Tillbaka

Säsongsguide svenskodlade blommor och växter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Efter succén med säsongsguiden för svenska grönsaker, frukter och bär har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide för svenskodlade prydnadsväxter och snittblommor. Titta efter märket Från Sverige så vet du att växten är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige!

Säsongsguide för nerladdning, utskrift och delning

Intresset för svenskodlade blommor och växter ökar. För att göra det ännu enklare att få koll på vilka svenskodlade prydnadsväxter och snittblommor som är i säsong har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide.

Säsongsguiden kommer att publiceras för sju säsonger uppdelat i vinter (januari-februari), vår (mars-april), försommar (maj), sommar (juni-juli), sensommar (augusti-september), höst (oktober-november) och jul (december).

Med ikoner kommer det vara tydligt att se vilka växter och blommor som passar för inomhus respektive utomhus. På vår sida Beställ & Ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska blommor och växter i säsong” för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift. Här är säsongsguiden för vintersäsongen.


Många anledningar att välja svenskodlade växter och blommor

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

Visste du att det odlas ett flertal olika gröna växter i Sverige? Botanisera i butiken och lär dig mer om gröna växter på Blomsterfrämjandet: Vilken grön växt är bäst?


Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan. De övergripande målen är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.

En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. Blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.


Säsongsguide för svenska grönsaker, frukter och bär

Du har väl inte missat vår säsongsguide som visar vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Glöm inte att i frysen finns svenska bär och grönsaker året om. Och såklart hittar du dem inlagda och i sylthyllan också.

I vår butik under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska råvaror i säsong” för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.


Mer information

Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet

Aktuellt

Från Sverige och KRAV underlättar för konsument

Från Sverige och KRAV har startat ett samarbete för att göra det enklare för konsumenten att välja KRAV-produkter med svenskt ursprung, märkta med Från Sverige.

Utmärkta betor i alla färger och former

Det finns svenskodlade färgglada betor i butikerna året runt. Vackert röda, gula, vita, polkarandiga — och så de goda genvägarna med förkokta och inlagda!

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.