från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säsongsguide svenskodlade blommor och växter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Efter succén med säsongsguiden för svenska grönsaker, frukter och bär har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide för svenskodlade prydnadsväxter och snittblommor. Titta efter märket Från Sverige så vet du att växten är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige!

Säsongsguide för nerladdning, utskrift och delning

Intresset för svenskodlade blommor och växter ökar. För att göra det ännu enklare att få koll på vilka svenskodlade prydnadsväxter och snittblommor som är i säsong har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide.

Säsongsguiden har publicerats för sju säsonger uppdelat i vinter (januari-februari), vår (mars-april), försommar (maj), sommar (juni-juli), sensommar (augusti-september), höst (oktober-november) och jul (december).

Med ikoner är det tydligt att se vilka växter och blommor som passar för inomhus respektive utomhus. På vår sida Beställ & Ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska blommor och växter i säsong” för varje säsong i A4-format för nerladdning och utskrift.

Här hittar du alla säsongsguiderna

Säsongsguide svenska blommor och växter – vinter
Säsongsguide svenska blommor och växter – vår
Säsongsguide svenska blommor och växter – försommar
Säsongsguide svenska blommor och växter – sommar
Säsongsguide svenska blommor och växter – sensommar
Säsongsguide svenska blommor och växter – höst
Säsongsguide svenska blommor och växter – advent/jul


Många anledningar att välja svenskodlade växter och blommor

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

Visste du att det odlas ett flertal olika gröna växter i Sverige? Botanisera i butiken och lär dig mer om gröna växter på Blomsterfrämjandet: Vilken grön växt är bäst?


Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan. De övergripande målen är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.

En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. Blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.


Säsongsguide för svenska grönsaker, frukter och bär

Du har väl inte missat vår säsongsguide som visar vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Glöm inte att i frysen finns svenska bär och grönsaker året om. Och såklart hittar du dem inlagda och i sylthyllan också.

I vår butik under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska råvaror i säsong” för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.


Mer information

Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.