från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Frödinge Ostkaka – samma recept sedan 1955

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Frödinge Mejeriförening startades 1929 av ett antal mjölkbönder. När konkurrensen inom mejeribranschen ökade under 50-talet föddes ostkakan som blev en given succé. Idag tillverkas Frödinges ostkaka i Frödinge, Småland, med samma recept som lanserades 1955. Hurra för Ostkakan idag på Ostkakans dag! Vi bad Louise Sandquist, Brand Communication Manager, på Frödinge och ODENSE att berätta mer.

frödinge ostkaka

Frödinge Ostkaka tillverkas enligt samma recept som lanserades år 1955.

Berätta om er historia!

– Allt startade 1929 där ett antal mjölkbönder i Småland gick ihop och startade Frödinge Mejeriförening. När konkurrensen inom mejeribranschen ökade under 50-talet kom vår dåvarande mejerichefen Gösta Carlsson på en idé för att få Frödinge Mejeri att överleva – vi ska börja sälja småländska ostkakor till hela Sverige!

– 1955 föddes ostkakan och var en given succé. År 1974 var det dags att skissa på nya idéer och de första pajerna gick i produktion. Därefter kom frysta tårtor och 2006 lanserar vi vår populära kladdkaka, berättar Louise.

Gösta CarlssonDåvarande mejerichefen Gösta Carlsson introducerade ostkakan i sortimentet, vilket gjorde mejeriet till den första svenska leverantören av färdiglagad ostkaka.

Var tillverkas er ostkaka?

– Frödinge Ostkaka tillverkas i Frödinge, Småland. Det är samma recept som lanserades år 1955 och vi är otroligt stolta över att få kalla oss ”originalet”.

Ostkakans dag

Hur jobbar ni med svenska råvaror?

– Vi är stolta över vårt småländska ursprung och därför lägger vi stor omsorg i vår produktion – både i tillverkningen och när det gäller våra råvaror. Frödinge har en historik med att köpa in råmjölk från lokala bönder eftersom vi trots allt startade som ett mejeri. Vi värderar svenska råvaror och vill värna om våra svenska mjölkbönder. Det innebär att all vår mjölk och grädde kommer från svenska gårdar. Det gäller även vårt mjöl och socker, vilket är våra största ingredienser.

Louise Sandquist, Brand Communication Manager, på Frödinge och ODENSE

Vad har ni för olika varianter på ostkaka idag?

– Idag finns ostkakan i flera olika varianter. Under hela året hittar du vårt original i både 300g & 600g, samt vår Lättare ostkaka som är en glutenfri variant med mindre fett. Mot julsäsongen hittar du även Frödinge julostkaka som är i en större förpackning med mer mandel och grädde, samt vår saffransostkaka i butik.

Ostkaka frödinge varianterIdag finns Frödinges ostkaka i flera olika varianter som alla märks med Från Sverige.

Utöver ostkaka, vad har ni för andra produkter?

– Frödinge Mejeri har ett brett sortiment när det gäller fika, där vi erbjuder härliga pajer, klassiska tårtor och goda kladdkakor i frysdisken.

citronkladdkaka frödingeFrödinges kladdiga och syrliga citronkladdkaka hittar du i frysdisken!

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktigt för er?

– Då vår ambition är att vara ”det mest hållbara varumärket” känns vårt svenska ursprung som en styrka och en självklarhet att stoltsera med. Från Sverige-märket har hög igenkänning bland konsumenterna i Sverige. Vi har haft Från Sverige-märkningen på våra ostkakor sedan många år tillbaka och sedan ett par år tillbaka märker vi även fryst sortiment. Det är vi väldigt stolta över!

Vad är det bästa med er ostkaka enligt dig?

– Det allra bästa med ostkakan är att den är så mångsidig! Många förknippar Frödinge ostkaka med grädde och sylt, men eftersom den har en hög proteinhalt går ostkakan utmärkt att äta som uppladdning inför exempelvis träningen. En personlig favorit är att äta den som mellanmål med lite vaniljkvarg och färska bär!

Ostkaka med bacon och lingon. Inspiration och recept hittar du här.


Mer information

Till Frödinges hemsida

Om Från Sverige-märket

5 anledningar att välja svenskproducerat

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.