från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-veckorna: Polarbröd, Mylla, Färsodlarna, DAVA Food / Lantägg

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Under Från Sverige-veckorna är det full aktivitet i butikerna. Här berättar Polarbröd, Mylla, Färsodlarna och DAVA Food/Lantägg vad de gör under veckorna och vad de förväntar sig av dem — alla har de den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige gemensam för sina varor.

Under Från Sverige-veckorna samarbetar livsmedelsbranschen för att lyfta Från Sverige-märkta produkter. Läs mer om Från Sverige-märkt och svenska mervärden!

Det är fjärde året Från Sverige-veckorna arrangeras och i år pågår de mellan den 18 september och den 1 oktober. Vi frågar företag och butikskedjor och e-handel som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vad de gör under veckorna för att göra det enkelt för kunderna att hitta märkta varor i butiken. Här kommer svar!


Polarbröd

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Vi skyltar upp med Från Sverige-material vid våra produkter i brödhyllan och berättar om Från Sverige-veckorna i våra sociala kanaler.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— För oss är det viktigt att arbeta så klimatsmart som möjligt och att arbeta med svenska råvaror är en del i det arbetet. Från Sverige-märkningen är en urspungsmärkning, som enligt oss också är en kvalitetsstämpel, som också varit väldigt efterfrågad av våra konsumenter och kunder. Märkningen hjälper oss att tydliggöra det svenska ursprunget i våra produkter.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi hoppas att ännu fler konsumenter får upp ögonen för att alla Polarbröds produkter är ursprungsmärkta med Från Sverige-märkningen.

Henrik Trahn, Polarbröd


Mylla

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

— Vi på Mylla brinner för att få svenska folket att äta mer svenska råvaror direkt från våra svenska bönder och producenter ute i landet via oss. Därför faller Från Sverige-veckorna väldigt naturligt in för oss. Vi älskar att prata om svensk mat och dess positiva effekter på smaken och den svenska livsmedelsindustrin.

2. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi hoppas på att fler konsumenter ska få upp ögonen för att äta mer svenskt. Men även informera om Från Sverige-märkningens kriterier som många kanske inte kan, och som vi tycker är en kvalitetssäkring.

Pauline Lindborg, Mylla


Färsodlarna

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Under Från Sverige-veckorna skyltar vi upp lite extra med det fina Från Sverige-materialet i butiker runtom i landet. Vi fokuserar även på att lyfta fram vårt svenska ursprung och tillverkning i våra sociala mediekanaler för att uppmärksamma Från Sverige-märkningen och vad den faktiskt betyder.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Vi tycker att det är viktigt att äta så mycket svenskodlat som möjligt och vi vill också att det ska vara enkelt för konsumenter att välja svenskt. Med Från Sverige-märkningen blir det tydligt och ett tryggt val för kunden. Vi är stolta över att ha produkter som är odlade, förpackade och förädlade i Sverige.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi hoppas att ännu fler konsumenter blir uppmärksammade på Från Sverige-märkningen och dess innebörd. Vi hoppas att veckorna gör att fler konsumenter väljer svenskt och vi önskar att fler butiker lyfter fram Från Sverige-märkta produkter och ger dem extra utrymme i butik samt i marknadsföring, både på sociala medier liksom i traditionell print och kampanjblad.

Victoria Carlsson, Färsodlarna


DAVA Foods, Lantägg

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Tillsammans har DAVA Foods och Från Sverige specialdesignat en Från Sverige-förpackning för Lantägg för att tydliggöra Från Sveriges kriterier. Det är svenska ägg från frigående höns inomhus (även om illustrationen visar höns utomhus). De Från Sverige-designade kartongerna är ute i butikerna under hösten. Dessutom bygger vi bland annat egna Från Sverige-torg i butikerna med pallsvep och vippor.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Vi har ett starkt samarbete med ursprungsmärkningen Från Sverige som syftar till att skapa mervärde för Från Sverige, DAVA Foods och våra äggproducenter, till gagn för hela den svenska äggnäringen.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Från Sverige-veckorna är ett bra sätt att arbeta tillsammans för att stärka det svenska jordbruket, det svenska ursprunget och främja kvaliteten på våra nationella råvaror.

Kjell Dalin, DAVA Foods


Mer information

Om Från Sverige-veckorna, pressmeddelande

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Om Från Sverige

Svenska mervärden

Läs om vad andra företag gör under Från Sverige-veckorna 2023

Svenska mervärden — det får du när du köper produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.