Dansukker märker sockret med Från Sverige
Med ursprungsmärkningen Från Sverige på våra sockerförpackningar visar vi tydligt att sockret kommer från svenska gårdar och att det är producerat här, säger Angela Everbäck på Nordic Sugar. Vi ser positivt på märkningen som underlättar för konsumenterna att göra medvetna val av svenska produkter.
– Strösocker är vår mest använda produkt och var också den första vi märkte med Från Sverige, säger Angela Everbäck, Marketing Manager på Nordic Sugar, som marknadsför Dansukker. Det svenskmärkta sortimentet kommer successivt att öka ute i butikerna framöver. Strösockret har funnits handeln en tid och snart lanserar vi snabbitsocker med Från Sverige-märket.
Varför väljer ni att ursprungsmärka sockret?
– Vi ser positivt på märkningen och är glada att vi kan erbjuda konsumenterna produkter som motsvarar de krav som ursprungsmärkningen ställer. Undersökningar visar att 9 av 10 svenska konsumenter är positiva till produkter med svenskt ursprung. Genom att märka våra förpackningar visar vi tydligt att vårt socker kommer från svenska gårdar och att det är förädlat här. Det underlättar för konsumenterna att göra medvetna val. Att lyfta det svenska ursprunget är även ett sätt att gynna svenska bönder och inhemsk livsmedelsproduktion, vilket är viktigt för oss.
Vad görs ert svenskmärkta socker av?
– Råvaran i våra Från Sverige-märkta produkter är svenska sockerbetor, som odlats av närmare 1650 svenska betodlare på gårdar i framförallt Skåne. Betorna vidareförädlas sedan på våra sockerfabriker i Örtofta och Arlöv. Den svenska sockerproduktionen har en lång tradition. Redan på 1830-talet startades det första betsockerbruket i Malmö och som mest fanns det ett hundratal sockerbruk i landet. I början av 1900-talet bildades Svenska Sockerfabriks AB som idag ingår i Nordic Sugar och varumärket Dansukker.
Vad ser du för fördel med svenska sockerbetor?
– Svensk betodling bidrar till ett mer varierat skånskt odlingslandskap. Nordic Sugar arbetar tillsammans med våra betodlare för att säkerställa en miljömässigt och ekonomiskt hållbar odling, bland annat genom att höja skördarna utan att använda mer insatser.
Läs mer om Nordic Suger och Dansukker