från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Lär känna äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Nordiskt klimat ger äpplena en komplex smak och högre syrlighet. Här presenterar vi Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana är fem svenska smakrika äpplen. Titta efter dem när du handlar nästa gång!


Saga – krispigt, saftigt med mycket sötma och mild syrlighet

Saga är en ny äppelsort som redan har blivit mycket uppskattad. Det har en krispig och samtidigt saftig konsistens. Smaken har mycket sötma och en mildare syrlighet, vilket är en ganska ovanlig kombination för svenska sorter som oftast är syrligare. Skalet är tunt med ljust gröngul färg och röda strimmor. Förutom att äta det som det är så är Saga fantastiskt i matlagningen, det är lika bra i sallader och grytor som i äppelkakan.


Ingrid Marie – frisk, syrlig och lätt kryddig smak

Klotrunda Ingrid Marie är känt för många och det är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är kraftigt mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak med lätt kryddiga toner. Förutom att ätas som det är passar Ingrid Marie utmärkt i desserter men även att skäras i tunna skivor och blandas i sallader.


Rubinola – frisk, lätt syrlig och lite exotisk smak

Rubinola är ett vackert klotrunt äpple med glänsande gulrött skal. Smaken är frisk och god med hög sötma och syrlighet. Det är en relativt ny sort och innehåller mest C-vitamin av alla kända äppelsorter. Ät det som det är eller koka ett gott äppelmos. Rubinola passar också mycket bra till äppelmust.


Elise – gulvitt, saftigt och fast fruktkött, friskt och syrligt

Elise är en ny äppelsort, skalet är mörkrött med gul botten. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och fast. Smakegenskaperna är fantastiska, med en frisk och syrlig grund. Elise äter man gärna som det är men det är även ett utmärkt äpple i matlagningen, till exempel i grytor och sallader men även i efterrättspajer och kakor.


Santana – finstämd balans mellan syrlighet och sötma

Santana har en fantastisk kvalitet. Skalet har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Förutom i dessertpajer och kakor tillför finskuren Santana friskhet i sallader och inläggningar med sill eller strömming. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Visste du att: Den del av ett Santana-äpple som vuxit mot solen är röd, man säger att äpplet har en röd solkind. Dofta på solkinden innan du sätter tänderna i äpplet, det har en söt och blommig doft.


 

Recept med svenska äpplen!

Kockarna Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus och restaurang Asplund, Stefan Ekengren, krögare, restaurang Hantverket, samt Helena Rimfors, äppelodlare på Källagården, Österlen, har skapat recept av de fem smakrika svenska äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana.

  • Lammburgare med Santana-äpple
  • Brödpudding med Saga-äpplen och vaniljgrädde
  • Kalvtartar med rårivet Elise-äpple och jalapeño
  • Strömming i äppel- och böcklingmajonnäs med Santana-äpple i äppelcidervinäger
  • Fläsklägg med Ingrid Marie- och pepparrotskräm
  • Äppel- och råggröt med Rubinola-mos
  • Helenas pizza med Frida-äpple

Till recepten med svenska äpplen!


 

Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus & restaurang Asplund


 

Stefan Ekengren, kock och köksmästare, Restaurang Hantverket


 

Helena Rimfors, kock och äppelodlare, Källagården Österlen


Svenska äpplen året runt!

Läs mer om äppelkunskap, odling, terroir, smaker och den nya lagringsmetoden som gör att vi kan äta svenska äpplen året runt.