från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Världens alla smaker i svenska kök

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Även i en liten matbutik i Sverige finns det italiensk pastasås, fransk senap och japanska nudlar. Tacos med tillbehör har blivit populär fredags-mys-mat, faktum är att svenskar och norrmän äter mest tex-mex i hela Europa. Men det finns också svenska äpplen, sill och korv i butiken och italiensk köttfärssås som är gjord av svenskt kött.

Listan över Sveriges populäraste vardagsmat toppas av spaghetti med köttfärssås. På femte plats kommer köttbullarna, en maträtt som många förknippar med Sverige, men den lagades första gången på 1700-talet. Och tillbehöret, den kokta potatisen blev en del av husmanskosten i början av 1800-talet.

Matkultur skapas av många

Genom historien har kreativa matlagare tagit vara på influenser från andra länder och kombinerat dessa med lokala råvaror. Att utveckla odlingsmetoder för exempelvis potatis, vete och jordgubbar har varit en lika viktig del i skapandet av husmanskosten, liksom metoder för att ge den längre hållbarhet, som till exempel att göra ost och smör av mjölken. Tekniken i köket har stor betydelse, ett exempel på det är köttkvarnen, en tysk uppfinning som kom till Sverige under senare hälften av 1800-talet. Då blev det enkelt att göra färs och korv. Varmkorv uppfanns i USA och serverades första gången i Sverige vid världsutställningen i Stockholm 1879. Den klassiska falukorven tillverkades av kött från oxarna som drog de tunga lassen i koppargruvan i Falun. Köttet röktes och saltades för att få längre hållbarhet. På 1500-talet leddes arbetet i gruvan av tyskar som visste hur man gjorde korv. Först i slutet av 1800-talet fick falukorven ungefär den smak och det utseende som den har idag.

Svensk kebabpizza

Restauranger och storkök bidrar med upplevelser av mat från många kulturer. I de flesta samhällen finns det åtminstone en pizzeria och världens första kebabpizza bakades i Sverige. I en skolmatsedel hittar man kreolsk gryta med ris men också raggmunk med lingonsylt. Varje år reser cirka 350 000 svenskar till Thailand, när de kommer hem igen kan de laga tom ka gai, den chilidoftande, thailändska kycklingsoppan, och använda svensk kyckling. Samtidigt som fler matkulturer kommer till Sverige bevaras de äldre, svenska rätterna och ett modernt, nordiskt kök utvecklas av nyskapande kockar. Matprogrammen i TV, recepten i tidningarna och på nätet sprider recept och kunskap från de olika kulturernas kök.

Relaterade inlägg

fryst mat från sverige

7 fantastiska fördelar med fryst mat

Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Att det är praktiskt att ha mat i frysen håller nog de flesta med om och faktum är att fryst mat har många fördelar. Här kan du läsa mer!

Svenskt ursprung och pris är viktigast när vi handlar

Förtroendet och intresset för svenska livsmedel är fortsatt stabilt. Nära tre av fem tittar alltid efter svenskt ursprung, även om pris har blivit en allt viktigare faktor vid val av varor.

inplastad gurka

Därför är gurkan inplastad – bättre för miljön

Har du funderat över varför gurkan är inplastad? Tvärtemot vad man som konsument kanske tror, så är en inplastad gurka bättre för miljön än en oplastad. Här kan du läsa mer om hur det kommer sig.