från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Världens alla smaker i svenska kök

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Även i en liten matbutik i Sverige finns det italiensk pastasås, fransk senap och japanska nudlar. Tacos med tillbehör har blivit populär fredags-mys-mat, faktum är att svenskar och norrmän äter mest tex-mex i hela Europa. Men det finns också svenska äpplen, sill och korv i butiken och italiensk köttfärssås som är gjord av svenskt kött.

Listan över Sveriges populäraste vardagsmat toppas av spaghetti med köttfärssås. På femte plats kommer köttbullarna, en maträtt som många förknippar med Sverige, men den lagades första gången på 1700-talet. Och tillbehöret, den kokta potatisen blev en del av husmanskosten i början av 1800-talet.

Matkultur skapas av många

Genom historien har kreativa matlagare tagit vara på influenser från andra länder och kombinerat dessa med lokala råvaror. Att utveckla odlingsmetoder för exempelvis potatis, vete och jordgubbar har varit en lika viktig del i skapandet av husmanskosten, liksom metoder för att ge den längre hållbarhet, som till exempel att göra ost och smör av mjölken. Tekniken i köket har stor betydelse, ett exempel på det är köttkvarnen, en tysk uppfinning som kom till Sverige under senare hälften av 1800-talet. Då blev det enkelt att göra färs och korv. Varmkorv uppfanns i USA och serverades första gången i Sverige vid världsutställningen i Stockholm 1879. Den klassiska falukorven tillverkades av kött från oxarna som drog de tunga lassen i koppargruvan i Falun. Köttet röktes och saltades för att få längre hållbarhet. På 1500-talet leddes arbetet i gruvan av tyskar som visste hur man gjorde korv. Först i slutet av 1800-talet fick falukorven ungefär den smak och det utseende som den har idag.

Svensk kebabpizza

Restauranger och storkök bidrar med upplevelser av mat från många kulturer. I de flesta samhällen finns det åtminstone en pizzeria och världens första kebabpizza bakades i Sverige. I en skolmatsedel hittar man kreolsk gryta med ris men också raggmunk med lingonsylt. Varje år reser cirka 350 000 svenskar till Thailand, när de kommer hem igen kan de laga tom ka gai, den chilidoftande, thailändska kycklingsoppan, och använda svensk kyckling. Samtidigt som fler matkulturer kommer till Sverige bevaras de äldre, svenska rätterna och ett modernt, nordiskt kök utvecklas av nyskapande kockar. Matprogrammen i TV, recepten i tidningarna och på nätet sprider recept och kunskap från de olika kulturernas kök.

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.