från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säkra maten – välj svenskt när du handlar!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Händelser i världen påverkar livsmedelsproduktionen i Sverige, med skenande kostnader och oro för framtiden. Som konsument kan du bidra till att säkra den svenska livsmedelsförsörjningen genom att välja svensk mat och dryck när du handlar. En stark svensk livsmedelsproduktion gör oss mindre sårbara för omvärldens svängningar och den ger oss livsmedel som uppfyller svenska mervärden.
Tack att du väljer svenskt idag, så att vi kan göra det även imorgon.

Tack att du väljer svenskt!

En stabil svensk livsmedelsproduktion är viktig för Sveriges självförsörjning och för vår krisberedskap. Därför är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck för att stärka våra svenska bönder och livsmedelsföretag, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon och i framtiden.

Varje krona gör skillnad

Endast hälften av den mat vi äter i Sverige är producerad här. Nu gör ökade kostnader och risk för brist på foder, råvaror och insatsvaror det dyrare och svårare att producera de livsmedel vi behöver och är vana vid att köpa. Så pass svårt att många lantbrukare skalar ned eller avslutar sin verksamhet istället för att skala upp för att öka produktionen.

När du fortsätter att köpa den mat och dryck vi producerar i Sverige, stärker du vårt lantbruk, och gör deras viktiga arbete möjligt. Då kan de fortsätta att förse oss med en stabil produktion som både är miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar, och som ger oss matvaror i butikshyllorna i såväl lugna som oroliga tider.

Trygg och säker mat med svenska mervärden

Idag är det ingen brist på livsmedel i Sverige. Vi producerar säker och trygg mat. Vi har god djuromsorg med låg antibiotikaförbrukning i djurhållningen och strikta regler för växtskyddsmedel. Vi har bra naturliga förutsättningar, med gott om vatten och stora arealer åkermark, betesmark och ängsmark. Den svenska maten är bland den mest hållbara i världen, som ger lågt klimatavtryck. Odling och djuruppfödning ger en levande landsbygd och livsmedelsproduktionen skapar många jobb och företag över hela landet.

Detta kan du som konsument bidra till att behålla när du fortsätter köpa produkter med svenska mervärden, det är en investering som gynnar oss alla.

Tack att du fortsätter att välja svenskt!

När du väljer svenska råvaror, livsmedel och växter är du med och säkrar det svenska lantbruket och de svenska livsmedelsföretagen, och det gör oss mindre sårbara för omvärldens svängningar och förändringar.

Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar mat och dryck i butiken till frukost, lunch och middag.

Då vet du att varan du köper är odlad eller född och uppfödd i Sverige, och att den dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

 


5 tips till dig som vill hjälpa till att säkra den svenska livsmedelsförsörjningen 

Du kan bidra till att säkra vår svenska livsmedelsförsörjning genom att välja svenska råvaror och livsmedel när du handlar, till vardags och till fest. I den här artikeln har vi listat 5 tips som kan inspirera dig till att göra medvetna val.
Här är de 5 tipsen!


Mer information

Här är länkar för dig som vill följa utvecklingen.

Lantbrukarnas Riksförbund  (LRF)  Krisberedskap, kriget i Ukraina
Livsmedelsföretagen
Så påverkar kriget i Ukraina svensk livsmedelsproduktion
Svensk Dagligvaruhandel
 hemsida.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Livsmedelsberedskap och självförsörjning
Svenskt Kött
Säkra maten — välj svenskt! 
Jordbruksverket
hemsida
Den svenska Livsmedelsstrategin
för jobb och hållbar tillväxt i hela landet, handlingsplan

(2022 03 29)


Mer om Från Sverige

Idag märker över 210 företag — se listan här — med ursprungsmärkningen Från Sverige och över 11.400 produkter är godkända för märkningen. Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, ägs gemensamt av Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.
En produkt som är ursprungsmärkt med Från Sverige är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Från Sverige i butik, den frivilliga ursprungsmärkningen gör det enkelt att välja svenskt 
Från Sverige som verifikat i offentlig upphandling
Från Sverige på restaurang 

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.