Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock
Vad sägs om att avsluta middagen med rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde av svenska råvaror efter ett recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Om du inte hittar färska svenska blåbär så titta efter dem i frysdisken — där är det alltid blåbärssäsong!
Martin Moses, Årets Kock 2019
Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020.
Njut av blåbärsefterrätt efter Martin Moses recept
Med svenska råvaror kan du laga all världens mat. Med den här efterrätten reser du rakt ut i den svenska blåbärsskogen. När de färska svenska blåbären inte är i säsong kan du titta i frysdisken – där är det alltid blåbärssäsong!
Rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde
4 personer
Rårörda blåbär
100 g (ca 1,5 dl) svenska blåbär, frysta
2 stjärnanis
0,5 dl strösocker
Gör så här
Blanda bären med stjärnanis och socker i en skål.
Blåbärsmousse
1 gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl florsocker
1 msk majsstärkelse/maizena
125 g (knappt 2 dl) svenska blåbär, frysta
0,5 dl turkisk yoghurt
Gör så här
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp vatten (0,75 dl) och florsocker i en kastrull.
Tillsätt maizena utrört i 1 msk kallt vatten.
Tillsätt blåbär, låt koka upp och lägg i gelatinbladet.
Låt svalna något, tillsätt yoghurt och mixa med stavmixer.
Sila eventuellt blandningen genom en finmaskig sil.
Häll den på ett bakplåtspapper som är placerat i en fyrkantig form.
Låt kallna och ställ formen i frysen.
Vid serveringen
Skär eller bryt i bitar, lägg på tallrikar och låt tina.
Smörstekta bovetemuffins
120 g smör
120 g äggvita (ca 3 äggvitor)
2 dl florsocker
2 msk honung
2 dl bovetemjöl
1 krm bakpulver
1 krm salt
2 msk smör till stekning
Gör så här
Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt, rör under tiden. Låt svalna.
Vispa ihop äggvita, florsocker och honung i en skål.
Blanda bovetemjöl, bakpulver och salt och blanda ned det.
Tillsätt smöret.
Häll smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen, 200˚C, tills innertemperatur är 98˚C.
Låt svalna på galler.
Dela muffinsarna i småbitar och stek dem frasiga i smör strax före serveringen.
Vispad gryngrädde
2 stjärnanis
4 kryddnejlikor
1 msk helt bovete
1 msk helt matvete
2 tsk krossade kakaobönor
1,5 msk florsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här
Rosta alla torra ingredienser, utom florsockret, i en het, torr gjutjärnspanna.
Låt svalna något.
Häll över grädden och låt stå i ca 1 tim.
Sila grädden, tillsätt florsocker och vispa den strax före serveringen.
Mer information
Fler recept av Martin Moses, Årets Kock 2019
Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete
Tandoorirostade rotfrukter & kryddiga nötfärsspett
Svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock
Martin Moses, Årets Kock 2019 skapade Årets Rätt 2020 – här är receptet
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock