Fredagstacos på svenska råvaror
För många är tacos ett självklart inslag på middagsbordet, inte minst på fredagar. Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, har tagit fram recept på tacos på svenska råvaror, där bland annat avocadon i guacamolen byts ut mot svenskodlade gröna ärtor! I receptet kan du också se hur du enkelt gör dina egna tortillabröd och din egen kryddmix med kryddor du troligtvis du redan har hemma – prisvärt och gott!
Med svenska råvaror kan du laga all världens mat!
Ärtguacamole
Du behöver:
1 liten vitlöksklyfta
250 g gröna ärtor
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk sambal oelek
salt
Gör så här:
Riv eller pressa ner vitlöksklyftan. Mixa sedan samtliga ingredienser och smaka av med salt.
Tortillabröd (12 stycken)
Du behöver:
7 dl vetemjöl (420 g) + lite extra för utbakning
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vatten
½ dl olja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Värm vattnet i en kastrull till 60–70 grader. Häll det varma vattnet och olivoljan i bunken och knåda till en slät deg i maskin eller för hand.
Blöt en kökshanduk och krama ur vattnet så att den är ordentligt fuktig.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Forma dem till bollar och låt vila 10 minuter under en bakduk. Pressa bröden i en tortillapress eller kavla ut till ca ½ mm tjocka bröd. Ju tunnare desto bättre.
Grädda bröden i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i den fuktiga bakduken när de är klara så att de håller sig mjuka.
Tips! Om det blir bröd över så går de alldeles utmärkt att frysa!
Bönsallad
Du behöver:
1 rödlök
460 g kokta valfria svenskodlade bönor (2 paket)
½ dl hackad bladpersilja
½ dl äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
salt
Gör så här:
Dela rödlöken och strimla den tunt. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt. Låt gärna bönsalladen stå och marinera i ca 15 minuter före servering.
Tacofärs (+ egen kryddmix)
Du behöver:
450 g nötfärs (alt. annan valfri färs)
3 krm spiskummin
2 krm rökt paprikapulver
2 krm chiliflakes
2 msk tomatpuré
ca 1 dl vatten
olja, salt och svartpeppar
Tacofärs (+ egen kryddmix alternativ 2)
Du behöver:
450 g nötfärs (alt. annan valfri färs)
3 krm spiskummin
3 krm torkad oregano
2 krm rökt paprikapulver
2 krm chiliflakes
salt och svartpeppar
Gör så här:
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Häll ner olja i stekpannan och stek färsen ca 4-5 minuter till fin brynt färg. Tillsätt de torra kryddorna och stek vidare i 1 minut. Tillsätt tomatpurén och rör runt ordentligt. Häll på vatten och låt det koka in tills färsen nästan är torr men fortfarande glansig. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tips! Testa att tillsätta lite hackad lök och/eller vitlök samtidigt som du adderar de torra kryddorna!
Mattias ”Fredagskocken” Larsson
Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, är kock, måltidsinspiratör och driver Modern Gastronomi som jobbar med receptproduktion, matstyling, utbildningar och events. Mattias föredrar att jobba med närproducerade och ekologiska råvaror och har tagit fram flera kokböcker!
Mer information
Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige