från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Fredagstacos på svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

För många är tacos ett självklart inslag på middagsbordet, inte minst på fredagar. Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, har tagit fram recept på tacos på svenska råvaror, där bland annat avocadon i guacamolen byts ut mot svenskodlade gröna ärtor! I receptet kan du också se hur du enkelt gör dina egna tortillabröd och din egen kryddmix med kryddor du troligtvis du redan har hemma – prisvärt och gott!

fredagstacos

Med svenska råvaror kan du laga all världens mat!


Ärtguacamole

Du behöver:

1 liten vitlöksklyfta
250 g gröna ärtor
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk sambal oelek
salt

Gör så här:

Riv eller pressa ner vitlöksklyftan. Mixa sedan samtliga ingredienser och smaka av med salt.


Tortillabröd (12 stycken)

Du behöver:

7 dl vetemjöl (420 g) + lite extra för utbakning
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vatten
½ dl olja

Gör så här:

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Värm vattnet i en kastrull till 60–70 grader. Häll det varma vattnet och olivoljan i bunken och knåda till en slät deg i maskin eller för hand.

Blöt en kökshanduk och krama ur vattnet så att den är ordentligt fuktig.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Forma dem till bollar och låt vila 10 minuter under en bakduk. Pressa bröden i en tortillapress eller kavla ut till ca ½ mm tjocka bröd. Ju tunnare desto bättre.

Grädda bröden i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i den fuktiga bakduken när de är klara så att de håller sig mjuka.

Tips! Om det blir bröd över så går de alldeles utmärkt att frysa!


Bönsallad

Du behöver:

1 rödlök
460 g kokta valfria svenskodlade bönor (2 paket)
½ dl hackad bladpersilja
½ dl äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
salt

Gör så här:

Dela rödlöken och strimla den tunt. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt. Låt gärna bönsalladen stå och marinera i ca 15 minuter före servering.


Tacofärs (+ egen kryddmix)

Du behöver:

450 g nötfärs (alt. annan valfri färs)
3 krm spiskummin
2 krm rökt paprikapulver
2 krm chiliflakes
2 msk tomatpuré
ca 1 dl vatten
olja, salt och svartpeppar

Tacofärs (+ egen kryddmix alternativ 2)

Du behöver:

450 g nötfärs (alt. annan valfri färs)
3 krm spiskummin
3 krm torkad oregano
2 krm rökt paprikapulver
2 krm chiliflakes
salt och svartpeppar

Gör så här:

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Häll ner olja i stekpannan och stek färsen ca 4-5 minuter till fin brynt färg. Tillsätt de torra kryddorna och stek vidare i 1 minut. Tillsätt tomatpurén och rör runt ordentligt. Häll på vatten och låt det koka in tills färsen nästan är torr men fortfarande glansig. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tips! Testa att tillsätta lite hackad lök och/eller vitlök samtidigt som du adderar de torra kryddorna!


Mattias ”Fredagskocken” Larsson

Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, är kock, måltidsinspiratör och driver Modern Gastronomi som jobbar med receptproduktion, matstyling, utbildningar och events. Mattias föredrar att jobba med närproducerade och ekologiska råvaror och har tagit fram flera kokböcker!


Mer information

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.