från sverige

Svensk mjölk är råvaran i märkta mejerivaror

Alla mejerivaror som märks med Mjölk från Sverige och Från Sverige görs av svensk mjölk. Den höga kvaliteten på den svenska mjölken blir därför en naturlig del av de mejeriprodukter som produceras av mjölkråvaran. Mjölken är en av våra viktigaste basvaror och innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver.

Våra mjölkkor går på sommarbete

Svensk mjölk är väl kontrollerad och säker då den kommer från friska kor, och friska kor behöver inte antibiotika. Vår långa tradition av god djuromsorg och djurvälfärd, och att mjölkkorna får beta ute i hagen under sommaren, gör skillnad. För dig som uppskattar närproducerade produkter är svenska mejerivaror helt rätt val eftersom mjölk produceras i hela landet.

Mejerivaror är näringsrika

Mjölken är fylld av viktiga näringsämnen som är bra för hela kroppen. Den innehåller 18 av 22 näringsämnen som kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring – protein, fett, vitaminer, mineraler och andra ämnen – är ungefär lika stort hela livet och därför är mjölk en viktig näringskälla för alla åldrar. Livsmedelsverket rekommenderar barn mellan 2 och 18 år att konsumera 5 dl, och vuxna 2 till 5 dl mjölk, fil eller yoghurt varje dag.

Fil, yoghurt, smör, grädde och mycket mer!

De svenska mejeridiskarna är välfyllda och mycket nytt har hänt de senaste åren. Här hittar du traditionella favoriter, nya trender och kul uppstickare för alla dagens måltider och mellanmål. Listan på mejerivaror kan göras lång – allt från fil och yoghurt, dryckesmjölk, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraiche, gräddfil, kvarg och smetana.

Mini, lätt, mellan eller standard?

Många mejeriprodukter – som exempelvis mjölk, grädde, créme fraich, yoghurt, fil och keso – finns med olika fetthalter. Rekommenderad mängd fett per dag är 60-90 gram, beroende på om man är kvinna eller man och hur mycket man rör på sig. Enligt Livsmedelsverkets kostundersökning Riksmaten står dryckesmjölk, fil och yoghurt tillsammans för cirka 8 procent av det totala fettintaget i vårt land.

Pastöriserad och homogeniserad

Den dryckesmjölk du köper i butiken är pastöriserad, det vill säga värmebehandlad, för att ta bort sjukdomsframkallande bakterier och förlänger hållbarheten. Den är även homogeniserad, vilket är en process i mejeriet där mjölkens fett finfördelas så att det inte ska klumpa sig och lägga sig i ett lager i ytan på mjölken.

All mjölk i märkta varor innehåller svensk mjölk

Mejerivaror men även andra sammansatta varor med fler ingredienser – som korv, bröd och ost – som märks med Från Sverige, Mjölk från Sverige eller Kött från Sverige får bara innehålla mjölk, kött, ägg, fågel, fisk och skaldjur från Sverige för att få märkas.

Allt du vill veta om svensk mjölk

 

Visste du att

…cirka 75% av det kalcium vi får i oss kommer från mjölk och mjölkprodukter. Kalcium är nödvändigt för att bygga upp och bevara ett starkt skelett.

… I Finland dricker man mest mjölk i världen – cirka 128,5 kg mjölk per person. Sverige hamnar på 7e plats med 86 kg mjölk per person. (2014)

… i Sverige är det många som har för lite vitamin D i kroppen. Därför berikas de magra mjölksorterna mini-, lätt- och mellanmjölk med vitamin D enligt lag.

…i över 5000 år har mjölk och mjölkprodukter gett oss den näring vi behöver i vår del av världen. Det var indoeuropeiska boskapsnomader som lärde oss att dricka färsk mjölk.

Exempel på mejerivaror

 • Mjölk
 • Fil
 • Yoghurt
 • Kvarg
 • Keso
 • Smör
 • Grädde
 • Crème fraiche
 • Gräddfil
 • Kvarg
 • Smetana
 • och en mängd andra mejerivaror