från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Svensk mjölk är råvaran i märkta mejerivaror

Listan på mejerivaror kan göras lång – allt från fil och yoghurt, dryckesmjölk, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraîche och gräddfil. Alla mejerivaror och olika typer av ostar som märks med Från Sverige eller Mjölk från Sverige görs av 100% svensk mjölk. Produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket Mjölk från Sverige tydliggör mjölkens svenska ursprung i varan.

Fil, yoghurt, smör, grädde och mycket mer!

De svenska mejeridiskarna är välfyllda! Här hittar du traditionella favoriter, nya trender och kul uppstickare för alla dagens måltider och mellanmål. Listan på mejerivaror kan göras lång – allt från fil och yoghurt, dryckesmjölk, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraîche, gräddfil, kvarg och smetana.

Svensk mjölk från friska kor

Svensk mjölk är väl kontrollerad och säker då den kommer från friska kor. Svenska bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd. Sveriges bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder.

I Sverige ska mjölkkorna gå på bete eller på annat sätt vistas ute sommartid. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald. För dig som uppskattar närproducerade produkter är svenska mejerivaror helt rätt val eftersom mjölk produceras i hela landet.

Ett av våra viktigaste baslivsmedel

Svensk mjölk har varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. I Sverige har vi ätit mjölkprodukter sedan stenåldern och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden. Mjölk innehåller många olika näringsämnen som protein, mineraler och vitaminer.

Pastöriserad och homogeniserad

Den dryckesmjölk du köper i butiken är pastöriserad, det vill säga värmebehandlad, för att ta bakterier som kan göra oss sjuka och förlänger hållbarheten. Den är även homogeniserad, vilket är en process i mejeriet där mjölkens fett finfördelas så att det inte ska klumpa sig och lägga sig i ett lager i ytan på mjölken.

Många mejeriprodukter – som exempelvis mjölk, grädde, créme fraîche, yoghurt, fil och keso – finns att hitta med olika fetthalter.

All mjölk i märkta varor innehåller svensk mjölk

Mjölk från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för mejerivaror och ost. Märket Mjölk från Sverige tydliggör att mjölkens ursprung i varan är svensk. Alla mejerivaror som märks med Från Sverige och Mjölk från Sverige görs av 100% svensk mjölk från djur som är födda och uppfödda i Sverige och produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

För Från Sverige-märkta sammansatta varor med flera ingredienser – som pannkakor, bröd och kanelbullar – gäller särskilda regler. De innehåller alltid utan undantag 100 procent svensk kött-, fågel-, ägg-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara och minst 75 procent av samtliga ingredienser är svenska.

Fakta och källor

Jordbruksverket – mervärden hos svensk mat

Antibiotika – Sverige lägst inom EU för tolfte året

LRF, Svensk mjölk i siffror

Jordbruksverket (Mejeriprodukter – marknadsbalans, 2023)

Mjölk.se Fakta om mjölk


Mer information

10 spännande fakta om svensk mjölk

Företag som märker med Från Sverige

Om Från Sverige

Visste du att…

… mjölk innehåller 18 av 22 av de näringsämnen vi behöver få i oss varje dag.

… det finns 3000 mjölkgårdar i Sverige och 300 000 mjölkkor.

… mjölkproduktionen i Sverige är bland de mest klimatsmarta i världen, hela 60 procent bättre än världsgenomsnittet räknat per liter producerad mjölk.

… svensk mjölk är viktig för biologisk mångfald.

Källa: LRF, Svensk mjölk i siffror

Exempel på mejerivaror

 • Mjölk
 • Fil
 • Yoghurt
 • Keso
 • Smör
 • Grädde
 • Crème fraîche
 • Gräddfil
 • Kvarg
 • Smetana
 • och en mängd andra mejerivaror

Produktion av mejeriprodukter

 • 685 900 ton konsumtionsmjölk
 • 224 800 ton syrade produkter
 • 64 300 ton grädde
 • 78 500 ton ost
 • 19 100 ton smör
 • 66 500 ton mjölkpulver

Källa: LRF, Svensk mjölk i siffror, Jordbruksverket (Mejeriprodukter – marknadsbalans, 2023)