från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Lättlagad fågel till vardag och fest

Fågel är lättlagat och kan varieras i det oändliga efter all världens recept. Kyckling är den populäraste matfågeln i Sverige även om andra fåglar, som kalkon och även gås och anka kommer allt mer. Nya fågelprodukter ger inspiration till välsmakande och roliga sätt att tillaga fågel och bara fantasin sätter stopp för kryddningar och passande tillbehör.

Märket Från Sverige på fågel

I butiken hittar du Från Sverige-märkt kyckling i olika varianter: hel, färs, filé och klubbor. Märket Från Sverige betyder att kycklingen är född, uppfödd och slaktad i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Det finns även ett brett utbud av charkuterier och andra förädlade produkter som innehåller fågel som märks med Från Sverige. Charkuterier och produkter med flera ingredienser ska uppfylla märkets kriterier.

Kyckling – vår populäraste matfågel

Kyckling är det köttslag som har ökat mest på den svenska marknaden de senaste 25–30 åren.

Kyckling är lättlagat och kan varieras i det oändliga efter all världens recept. Den uppskattas av både vuxna och barn och är lika god att servera som vardagsmiddag som till fest. I butikerna kan du hitta många produkter och delar av kycklingen som ger inspiration till variation och nya enkla sätt att skapa goda rätter.

Här kan du se styckningsschema för kyckling, där får du en tydlig överblick var de enskilda delarna sitter och kallas.

Kalkon allt mer populärt

I Sverige är det inte bara kyckling som ökar. Kalkonen, som kom till Sverige på 1600-talet, har gått från att vara en säsongsbetonad högtidsrätt till vardagsmat som exempelvis pålägg på frukostmackan.

Många fördelar med svensk fågel

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. Inte minst har vi friska djur, låg antibiotikaanvändning och en hög livsmedelssäkerhet i Sverige.

  • Användning av antibiotika får inte användas i förebyggande syfte. I Sverige får kycklingarna endast antibiotika om de skulle bli sjuka.
  • I Sverige klipper vi inte fåglarnas näbbar. Så kallad näbbtrimning är förbjudet enligt svensk lag. Det är en självklarhet att fåglarna ska ha kvar hela näbben.
  • Svensk kyckling är fri från salmonella och har låga nivåer av campylobacter. Det gör den till världens säkraste kyckling. Det som ligger bakom är förebyggande arbete och en skyddad miljö under hela uppfödningen.
  • Genom att välja svenskt bidrar du till en stärkt försörjningsförmåga och arbetstillfällen i Sverige.

Titta efter märket!

Visste du att…

… fjäderfä är världens äldsta husdjur.

… kyckling är det köttslag som har ökat mest på den svenska marknaden de senaste 25–30 åren.

… när den amerikanska högtiden Thanksgiving firas är det kalkonen som spelar huvudrollen på matbordet, och under Mårten Gås är det förstås gåsen som äts.

… det finns en hönssort som heter Queen Silvia. Den är uppkallad efter vår drottning Silvia.