från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Odling av potatis i Sverige

Matpotatis kan odlas i hela landet - även i Norrbotten som har 2,5 procent av landets potatisareal. Huvuddelen av den svenska potatisarealen ligger i Skåne-, Västra Götalands-, Hallands-, Östergötlands län. Här bärgas nästan 80 procent av den svenska potatisskörden. Även i Gotlands- och Dalarnas län finns en betydande odling. Den totala matpotatisodlingen i Sverige omfattar 16 660 hektar och skörden år 2015 uppgick till 523 500 ton eller cirka 52 kilo per person.

Säsongen för svensk matpotatis är: Hela året

Idag odlas ett 100-tal potatissorter i Sverige. En av de mest älskade potatissorterna är King Edward med sitt rödgula skal och sin karakteristiska smak av smör, nötter och skogssvamp. En annan omtyckt och stor sort är Mandelpotatis med smak av smör och solroskärna. En tredje sort, också den vanligen klassad som ”mjölig” är Fontane med smak av palsternacka, kikärta och smör.

Bland de så kallat fasta potatissorterna är några vanliga sorter Bintje, Folva och Melody. Även dessa har sin karakteristiska smakprofil av i tur och ordning: frysta ärter, gräs samt lätt syra, smör och jord.

Man brukar dela upp potatisen i ”färskpotatis” som skördas på våren med flossande skal som lätt avlägsnas, ”sommarpotatis” som skördas när skalet börjat mogna och som säljs direkt efter skörd samt ”vinterpotatis” som mognat och bildat ett fast skyddande skal som gör potatisen lämplig för lagring.

En av de mest efterlängtade vårprimörerna är den tidiga färskpotatisen. Den odlas i huvudsak i Skåne – bland annat på Bjärehalvön och i Halland. Några färskpotatissorter är Solist, Magda, Arrow, Artemis och Riviera. Solist anses ha en mjuk, len och lång eftersmak och Arrow beskrivs som smakrik och smörig med inslag av sommar.


Läs om Livsmedel från Sverige

Läs om Svenska råvaror

Läs mer om Potatis i säsong

Mer om de olika potatissorterna