från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Odling av jordgubbar i Sverige

Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest. Och de allra flesta vill ha svenska jordgubbar. Den svenska odlingen uppgick år 2015 till 2 500 hektar på friland och skörden blev den högsta på 10 år, hela 16, 8 miljoner kilo eller nästan 3 liter jordgubbar per person.

Säsong för svenska jordgubbar är maj – september

Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar. De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti. På senare år har alltfler satsat på odling i 3 meter höga plasttunnlar – ett slags väderskyddad frilandsodling. Härigenom och med hjälp av annan odlingsteknik kan nu flera odlare erbjuda svenska jordgubbar under 4 månader, från mitten av maj till slutet av september. Den totala tunnelodlingen uppskattas idag till ungefär 100 hektar.

Vanliga och relativt tidiga jordgubbssorter är Honeoye, Flair och Rumba. Lite längre fram på säsongen – från midsommar och en månad framåt kommer Sonata och Salsa. Ännu litet senare, från slutet av juli kommer sorten Malvina ut i handeln. Äldre och lite känsliga sorter som Polka, Zephyr och Korona är mer ovanliga i handeln men hittas ännu hos lokala odlare med självplock eller direktförsäljning. Många anser att just dessa sorter är juvelerna i den svenska jordgubbsfloran.

Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak. Närheten till marknaden gör även att transportkänsliga sorter med stor smak kan odlas av många odlare.

Förutom frilandsodlade jordgubbar finns växthusodlade gubbar. Ett knappt 20-tal företag odlar jordgubbar i växthus på en sammanlagd yta om 43 000 kvadratmeter. Skörden, 266 000 kilo, motsvarar ungefär 1,5 procent av den skörd som bärgas på friland.


Läs om Livsmedel från Sverige

Läs om Svenska råvaror

Läs mer om Jordgubbar i säsong