från sverige

Lättlagad fågel till vardag och fest

Kyckling är den populäraste matfågeln i Sverige även om kalkon, och även gås och anka, kommer allt mer. Den svenska kycklingen är fri från salmonella och säker för dig att äta. Omvärldens influenser, det ökande resandet och nya fågelprodukter ger inspiration till välsmakande och roliga sätt att tillaga fågel och bara fantasin sätter stopp för kryddningar och passande tillbehör.

Den svenska modellen

När du köper en kyckling från svenska bönder vet du att den är fri från salmonella. Djuromsorg och hygien är ett viktigt inslag för uppfödarna, som följer en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Branschorganisationen Svensk Fågel har inrättat en rad kontroll- och kvalitetsprogram som har syftet att förbättra djurskyddet och garantera säkra livsmedel. Om det kan du läsa här

Vad äter en kyckling?

De svenska kycklingarna äter i huvudsak svenskt spannmål som kompletteras med proteinrikt foder. Spannmålen består av vete, korn och havre men även majs kan ingå. Proteinet kommer från grödor. Till fodret tillsätts vitaminer och mineraler som kycklingarna behöver, och som inte naturligt finns i råvaran i tillräcklig mängd. De får varken hormoner, tillväxtantibiotika fiskmjöl eller GMO-soja. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.

Vitt kött är klimatsmart

Om du vill äta klimatsmart visar flera studier att svensk kyckling är ett bra val. Kycklingarna släpper ut mindre växthusgaser jämfört med många andra djur och de äter mindre mängder foder, som ofta kommer från den egna gården. Odlingsarealen är liten, vilket gör den totala energianvändningen låg.

Mycket protein – lite fett

Fågelns vita kött är fullt av näringsämnen som kroppen behöver, bland annat en stor mängd protein. Samtidigt har kycklingen låg fetthalt i jämförelse med många andra livsmedel, vilket är uppskattat av många.

Populärt till vardags och fest

Kyckling är lättlagat och kan varieras i det oändliga efter all världens recept. Den uppskattas av både vuxna och barn och är lika god att servera som vardagsmiddag som till fest – och vem har inte ätit en grillad kycklingklubba på picknicken? Kalkonen, som kom till Sverige på 1600-talet, har gått från att vara en säsongsbetonad högtidsrätt till vardagsmat som exempelvis pålägg på frukostsmörgåsen. I butikerna kan du hitta många produkter och delar av kycklingen som ger inspiration till variation och nya enkla sätt att skapa goda rätter.

 

 

Visste du att

…  fjäderfä är världens äldsta husdjur.
… kalkon är traditionella festmat på Thanksgiving Day, som Abraham Lincoln instiftade till minne av pilgrimsfärdernas höstliga tacksägelsedag.
… I Europa finns 180 olika hönsraser. Riktigt små dvärghöns kan väga några få hekto, som holländsk dvärg på 425 g, och vara ett par decimeter långa medan den tyngsta, Dorking, kan väga uppåt 6 kg.
… Benjamin Franklin, amerikansk författare, hade helst sett att kalkonen blivit USA:s nationalsymbol istället för den storslagna örnen.

 


 

Mer information

Få tips och läs mer om kyckling och kalkon på Svensk Fågel