från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Odling av morötter i Sverige

Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. 9 av 10 morötter är odlade i landet. Den totala skörden 2015 var nästan 116 miljoner kilo eller nära 12 kilo per svensk. Knappt 60 procent av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25 procent på Gotland. Andra län med odlingsarealer av lite större omfattning är Östergötlands-, Hallands- och Örebro län.

Säsong för svenska morötter: Hela året

Morötter kan odlas över hela landet och odlingsarealen är ganska precis 2 000 hektar fördelade på drygt 300 morotsodlare. En viktig förutsättning för morotsodling är att jorden är lucker så att morötterna blir långa och raka. Därför passar sand-, mjäla- eller mulljordar bäst. Under odlingssäsongen kupas jorden upp runt morötterna för att morotsnackarna inte ska bli gröna.

Svenska morötter skördas ända in på våren. Många odlare täcker sina odlingar med ett tjockt lager med halm på hösten för att skydda dem för kyla under vintern. På så sätt får morötterna optimala lagringsbetingelser och kan skördas krispigt färska strax innan de transporteras till butik.

Det finns många sorters morötter, gula, röda, lila och den vanliga orangefärgade. Det är karoten som ger morötterna deras orangea färg. Morötter är rika på betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin.


Läs om Livsmedel från Sverige

Läs om Svenska råvaror