från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Dumplings med baconfyllning – recept av Filip Poon

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Från Sverige i samarbete med matkreatören Filip Poon för att sprida kunskap om vad Från Sverige-märket står för, visa på bredden av Från Sverige-märkta varor och inspirera fler till att laga asiatisk mat på svenska råvaror med enkla recept. Först ut är Filips recept på dumplings med baconfyllning. Här nedan kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Filip tillagade rätten.

dumplings med baconfyllning

Dumplings med baconfyllning

ca 30 minuter
ca 30 st

Du behöver:

Deg:

250 g vetemjöl (ca 4 dl)
¾ dl varmt vatten, nästan kokande

Fyllning:

300 g fläskfärs
140 g tärnad bacon
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 vitkålsblad, finhackade
1 msk sesamolja
3 msk japansk sojasås
1 tsk socker
½ tsk salt

Buljong:

4 liter grönsaksbuljong (av koncentrerad grönsaksfond och vatten)
8 shiitakesvampar

Topping:

Gräslök, finhackad

Gör så här:

Börja med degen:

Lägg mjölet i en skål. Tillsätt vattnet i en tunn stråle samtidigt som du rör med en sked eller pinnar. Knåda degen i ca 15 min eller bearbeta den i en köksmaskin eller med elvisp (använd degkrokarna). Täck skålen med plastfolie och låt vila i ca 45 min.

Fyllning och buljong:

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål, låt stå cirka 15 min.
Koka upp buljongen med shiitakesvampen. Håll buljongen varm till serveringen.

Forma degen till en rulle och dela den i fyra lika stora delar. Täck tre av dem med en handduk medan du formar den fjärde till en rulle, tjock som ett rep, och delar den i 7–8 lika stora bitar. Gör på samma sätt med de resterande degbitarna.

Platta ut varje liten degklump med hjälp av din handflata, mjöla in arbetsytan om degen fastnar på bänken. Använd en kavel och kavla ut de små degplattorna till tunnare plattor. Täck degen med en handduk för att förhindra att den ska torka ut.

Lägg en dryg tesked av fyllningen på varje degplatta.  Doppa ett finger i en skål med kallt vatten och blöt degplattans kanter med fingret. Vik ihop till halvmåneformade knyten. Sänk ned dem i kokande vatten och låt dem koka ca 5 min på medelvärme. Servera med buljongen och toppa med finhackad gräslök.

dumplings med baconfyllning


@filippoon

“I samarbete med @fransverige.se” Gänget jag blev sugen på att testa något nytt så jag slog ihop två av mina favoritgrejer, Bacon och dumplings, och så här blev det: Receptet hittar du på @fransveriges hemsida Märket Från Sverige betyder att varan är: Odlad i Sverige Född och uppfödd i Sverige Förädlad i Sverige Förpackad i Sverige Kontrollerad i Sverige Läs mer på frånsverige.se #frånsverige @fransverige

♬ originalljud – Filip Poon


Från Sverige i samarbete med matkreatören Filip Poon

Från Sverige startar ett samarbete med matkreatören Filip Poon för att sprida kunskap om vad Från Sverige-märket står för, visa på bredden av Från Sverige-märkta varor och inspirera fler till att laga asiatisk mat på svenska råvaror med enkla recept. Filip Poon slog igenom i Sveriges Mästerkock 2015 redan som 18-åring och driver idag en av Sveriges största mat- och receptkanaler på YouTube och TikTok.

Filip Poon gör en längre Från Sverige-film på sin YouTube-kanal och tre kortfilmer på Instagram och TikTok. Dessutom bjuder han på recept lagade på svenska råvaror med asiatiska smaker. Recepten och tillhörande video publiceras även på Från Sveriges samtliga sociala medier och hemsida. Filmerna publiceras den 8, 14 och 21 november.


Om Från Sverige

Med svenska livsmedel och råvaror som ingredienser är det lätt att laga mat från hela världen. De flesta recept kan du laga med svenska råvaror och krydda med härliga smaker som passar det du vill äta. Du kan också prova alternativ till olika råvaror, som att byta exempelvis vitt ris till havreris eller avokadon till gröna ärtor när du gör en guacamole. Vissa livsmedel har också utvecklats till svenska motsvarigheter, som grillost gjord på svensk mjölk.

Ursprungsmärkningen Från Sverige betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För sammansatta varor som innehåller fler än en ingrediens gäller särskilda regler. En Från Sverige-märkt sammansatt vara innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.


Mer information

Här kan du läsa mer om samarbetet

Här hittar du Filip Poons YouTube-kanal

Filip Poon på TikTok och Instagram

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.