från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ökad efterfrågan på svenskproducerade livsmedel

Publicerad Press

Vi ser en tydligt växande vilja att handla svenskproducerad mat. Mer än varannan konsument, 56 procent, tycker att svenskproducerat är en av de viktigaste faktorerna vid inköp av mat. För ett år sedan var motsvarande siffra 48 procent visar en undersökning genomförd av Demoskop i oktober 2016, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB. Det är rejäl ökning i efterfrågan som många livsmedelsföretag och handeln nu möter med märkningen Från Sverige.

Pressinfo 20161114

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanserades våren 2016. Efter ett halvår har fler än 90 företag anslutit sig och mer än 4000 produkter är godkända för märkningen. Det är till exempel mejerivaror, kött, charkuterier, bröd, müsli, frukt och grönsaker som nu successivt märks.

– Och detta är bara början. Märkningen möter konsumenternas efterfrågan genom att enkelt visa vilka livsmedel som är producerade i Sverige med svenska råvaror. Tidpunkten för lanseringen var helt rätt, säger Maria Forshufvud.

Märkningen ställer bland annat krav på att kött, ägg, mjölk och fågel ska vara 100 procent svenska i en märkt produkt. Det betyder att även äggpulver, mjölkpulver, vassle etc ska ha svenskt ursprung. Det ökar efterfrågan av produkter och ingredienser där ursprung tidigare inte haft avgörande betydelse, samtidigt som tillgången på svensk råvara i vissa fall är begränsad.

När arbetet med märkningen inleddes fanns förhoppningen att den skulle bidra till att stärka efterfrågan på alla typer av svenska råvaror.

– Det är precis vad som nu sker, det är en förflyttning på gång. Vi ser den ökande efterfrågan som en potential för marknadstillväxt av både svenska råvaror och ingredienser som produceras i Sverige, säger Maria Forshufvud.

 

Relaterade inlägg

Från Sverige ny sponsor när Lidingöloppet satsar svenskt

Nu går Från Sverige, Svenskt Kött och LRF in i ett sponsorsamarbete med TCS Lidingöloppet, som ska öka satsningen på hållbarhet, svenska råvaror och minskat klimatavtryck.

Från Sverige sponsrar Ultuna Landskamp 2019

Mellan den 18 – 21 september anordnas den Nordiska Landskampen av Ultuna Studentkår på SLU i Uppsala. Från Sverige är stolt sponsor till evenemanget.

Se vårt seminarium från Almedalen

Nu kan du se filmen från vårt seminarium i Almedalen 2019: Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så?