från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

De fyra vanligaste sädesslagen – vete, havre, korn och råg

Spannmål är bra för både miljön och hälsan. Den svenska växtodlingen styrs av ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler, som gör att våra svenska grödor håller hög kvalitet. Sveriges vanligaste sädesslag är vete, korn, havre och råg och de är också bland de viktigaste råvarorna för våra livsmedel. Från sädesslagen producerar vi ett stort antal produkter – allt från mjöl och gryner till pasta, müsli och bröd och annat gott vi äter varje dag.

Vete

Vete är den spannmålen som odlas mest i Sverige och i världen. Vetekornen är ljusbruna och känns igen på att de inte har några strån. Det vita vetemjölet används oftast till bröd och bakverk och det är glutentrådarna i mjölet som ger volym åt brödet. I fullkornsprodukter används hela vetekärnan, och de innehåller mer näringsämnen och fibrer.

Havre

Havre är lättast att känna igen eftersom det påminner om en vippa och inte är ett samlat ax som vete, korn och råg. Traditionellt livsmedel av havre är gryn för gröt och bakning, men på senare tid har det kommit nya produkter, som havremjölk. Mest av allt odlas havre som foder. Det nordiska klimatet är perfekt för havre, vilket gör att svensk havre har hög kvalité.

Korn

Kornen används för att göra mjöl och gryn för gröt och bröd, men är även ingrediens i många öl- och whiskeysorter samt används som foder. Vårkorn är tillsammans med höstvete de vanligaste spannmålsgrödorna i Sverige. Du känner igen korn på att de har gula korn som skyddas av långa vassa strån.

Råg

Råg används främst för att göra rågmjöl som bland annat går till knäckebrödsindustrin och till bröd som bakas på fullkornsråg och surdeg. Rågkornet kan ha flera olika nyanser och färger, där de vanligaste är nyanser av blågrönt och rödgult. Kornet har tätt packade kapslar på rad med borst som drar åt samma håll.

Fullkorn bäst för hälsan

Av spannmålen görs bland annat pasta, gryn och bröd, och de innehåller stärkelse, protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Fetthalten är låg och är mestadels omättat. Om du ska gå efter vad som är bäst för hälsan, är det allra bäst att välja fullkorn. Då finns alla nyttiga vitaminerna och mineralerna kvar och du får mer av de viktiga fibrerna. Bröd, flingor, gryn och pasta med hög andel fullkorn är viktiga källor till bland annat fibrer, järn och zink och B-vitaminer. När säd mals till vitt vetemjöl siktas större delen av kostfibrerna bort, mineralerna och vitaminerna minskar, och därför berikas ibland siktat mjöl med B-vitaminer. Läs mer på livsmedelsverket.se

Sveriges spannmål är bland de renaste i Europa

I Sverige har vi strikta regler för växtskyddsmedel och vi använder minst växtskyddsmedel i Europa. Det är till exempel inte tillåtet att behandla grödor med bekämpningsmedel precis före skörd. Vår växtodling är bland de renaste i EU, vilket gör att du får i dig mycket lite  rester när du äter de svenska råvaror och livsmedlen som görs av dem.

Visste du att

… i Sverige har vi en stor produktion av spannmål.

… höstvete är vanligast att odla i Sverige följt av korn, havre och råg.

… spannmål är ett samlingsnamn för de mogna frukter som kommer från sädesslag, även kallade cerealier.

… våra sädesslag är olika släkten inom familjen gräs. Under varje släkt finns det flera arter. Dinkel är till exempel en sorts vete.

… spannmålspriset styrs av världsmarknaden, enligt principen tillgång och efterfråga.