från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Ost för alla smaker – till vardag och fest

Osten du äter till frukost och den du har på kvällens ostbricka är säkert rätt olika varandra. Ändå utgår de alla från mjölk. En ost som är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är gjord av svensk mjölk och osten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Märkena Från Sverige och Mjölk från Sverige på ost

En ost som är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är gjord av svensk mjölk och osten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Svensk ost har en lång tradition i vårt avlånga land. Idag är endast 4 av 10 ostar vi äter i Sverige producerade i Sverige. Det går åt mycket mjölk för att tillverka ost – för ett kilo hårdost används 10 liter mjölk – och därmed betyder osten mycket för de svenska mjölkbönderna.


Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.


Lång lagring ger starkare smak

Lagringsprocessen skiljer sig åt beroende på osttyp, eftersom alla kräver sin speciella lagring för att få sin doft, smak och konsistens. Lagringstiden varierar från någon vecka till månader och år. Ju längre osten lagras desto starkare smak får den.


Olika grupper av ost

Vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. De kan delas in i olika grupper:

Hårdost – Kan delas in i tre grupper beroende på lagring och mogning. Traditionell hårdost med lång lagringstid som Grevé och Prästost. 2. Ytmognad hårdost. 3. Skorpfri hårdost som Hushållsost.
Matlagningsost – Grillost, fetaost och mozarella är exempel på vanliga matostar. Grillost har många benämningar, som eldost och halloum.
Dessertost  Hit hör mögelostarna grön-/blåmögelost som Ädelost, och vitmögelost.
Färskost  Konsumeras färsk, som exempelvis cottage cheese.
Smältost  Tillverkas av hårdost som smälts tillsammans med smältsalter och smakämnen.
Mjukost – Finns bland annat i tub och som bredbar.
Mesvaror  Det finns bredbart messmör och skivbar mesost och de görs av vassle.


Varför har osten hål?

När du delar en ost kan du se olika former av hål. På mejerispråk kallas hålen för ”pipor” och de bildas under tillverkningen. Om osten har runda hål kallas den rundpipig. Har den små grynformade pipor kallas den grynpipig. Ost utan hål kallas tät.


Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost som går att hyvla är naturligt fri från laktos, oavsett vilken lagringstid den har. Däremot innehåller färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar laktos.


Lite osthistoria

Tillverkningen av ost har utvecklats och förfinats under historien, men grundprinciperna har varit desamma i tusentals år. Ost har funnits i alla kulturer som producerat mjölk, och är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk.

Genom kontakter med romarriket och senare genom klostrens utbredning, spred sig kunskapen om mer avancerad osttillverkning med hjälp av löpe. I gamla tider var de svenska ostarna lokala, och fick ofta sitt namn efter den ort de tillverkades i, eller efter hur de användes. På 1800-talet uppstod varumärken för ost, och 1925 enade sig landets mejerier om en gemensam klassifikation på ostriksdagen i Linköping.


Ostfestivalen — en hyllning till den svenska osten

Ostfestivalen är en återkommande festival som fokuserar på svensk ost från både småskalig och storskalig ostproduktion. Ostfestivalen är grundad och arrangeras på initiativ av LRF tillsammans med samarbetspartners. Här kan besökaren smaka och köpa hem ost, och bjuds både på kunskap och inspiration. Ett måste för alla ostälskare!

Läs mer om Ostfestivalen 
Från Sverige sponsrar


Från Sverige-märkt grillost

Från Sverige-märkt grillost har fått ett rejält uppsving efter medierapporteringen om Cyperns överanvändning av antibiotika. Här kan du läsa mer om varför du ska välja en Från Sverige-märkt grillost och vilka företag och mejerier som har Från Sverige-märkt grillost i sitt sortiment!


Mer information

Mer om ost på Svenska ostar

Mer om ost på Hjärta mjölk

10 spännande fakta om svensk ost

Därför ska du välja svensk grillost

Visste du att

… det går åt cirka 10 liter mjölk för 1 kilo ost.

… om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent.

… osten går bra att frysa om den är riven. Riven fryst ost behöver inte tinas utan kan användas till matlagning direkt från frysen.

… under hela 1800-talet fick landsortspräster en del av sin lön i natura, bland annat mjölk. Av mjölken tillverkades ost för försäljning, vilken kallades Prästost.

… att Präst®, Herrgård® och Grevé® är registrerade varumärken som ägs och licensieras ut av Svenska Ostklassiker AB. Licens för att producera svensk hårdost under varumärkena har Skånemejerier, Arla Foods, Norrmejerier och Falköpings Mejeri.

… idag är endast 4 av 10 ostar vi äter i Sverige producerade i Sverige.