från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Goda skäl att välja kött & charkuterier från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Inte minst har vi friska djur och en god djurvälfärd som gör att de har ett bra liv. Svenska kor, får och lamm får beta ute under sommaren och grisarna har knorr på svansen. Det leder till ett säkert och gott kött, som är lika välsmakande som pålägg till frukosten, korv på grillen eller stek till söndagsmiddagen.

Bra råvara ger god smakupplevelse

Hur du upplever köttet på tallriken beror på en kombination av mörhet, saftighet och smak. Många olika faktorer påverkar förutsättningarna för hur välsmakande köttet är när du köper det i din butik. Sedan spelar tillagningen och kryddning självklart stor roll – för att inte tala om tycke och smak. Med andra ord är det mycket som spelar in, men att börja med en bra råvara är ändå grunden för en bra matupplevelse. Läs mer om köttkvalitet

Biff, filé, högrev, entrecote eller bringa?

Läs om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv, hur man tillagar kött på bästa sätt och så förstås tillhörande recept. Lär dig mer om styckning

Pastejer, skinkor och korv!

Charkuterier har en rik tradition i Sverige. Förr slaktade man djuren på gårdarna och tog vara på alla delarna, ingenting fick gå till spillo. Genom att salta, röka, torka och göra korv av köttet bevarade man den värdefulla råvaran. Nu som då krävs det bra råvaror för att kunna tillverka charkuterier av högsta kvalitet. Att tillaga korvar, pastejer och andra charkuterier kräver dessutom skicklighet och ett finstämt smaksinne.

Vad finns det mer att säga om svenska charkuterier som falukorv, salami, leverpastej och rökt skinka? Hur mycket som helst om du frågar oss! Läs mer om  charkuterier


Sommartid är grilltid!

Starka korvar, hamburgare, grillspett, biff, filé, karré, flintastek – kött i alla dess former blir extra gott på grillen. När du grillar kött så välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand, eftersom fettet bidrar med smak och saftighet. Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta medan lamm och nötkött kan vara rosastekta.

Visste du att du kan förbereda köttet genom att förkoka det om du ska ha grillfest för många? Har du koll på vilka detaljer som passar bäst för indirekt grillning? Och hur får du köttet, korven och grönsakerna att bli jämnt grillade på grillspettet? Om det och mycket annat, som gör att du lyckas med köttet på grillen, kan du läsa här. Till grilltipsen


Med omsorg om djuren

Visst känns det bra att djuren har haft ett bra liv. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen. Sverige är det enda land som har krav på att mjölkkor ska vara ute och beta under sommaren. Fåren är också ute och betar, grisar har kvar sin knorr på svansen för att nämna några exempel. De betande djuren ger oss också ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald. Läs mer här.


Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige

När du köper kött och charkuterier som är märkta med Kött från Sverige uppfyller det märkets kriterier: Djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och all förädling och packning har gjorts här. En korv eller pastej som är märkt med Kött från Sverige innehåller alltid endast svenskt kött. Kött från Sverige ersatte märket Svenskt kött den 1 januari 2017. Läs mer om Svenskt kött och Kött från Sverige

Därför väljer vi svenskt kött

Här svarar några personer som är väl insatta i branschen på varför det är viktigt för dem att välja svenskt kött. Argumenten har du här!


Friska djur behöver inte antibiotika

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur och har lägst användning av antibiotika inom EU. Läs mer


Kött från Sverige är stolt huvudsponsor för  Sveriges mästerkock