från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Honung och socker är naturligt sött

Den söta smaken har varit uppskattad av människorna genom årtusendena. Honung är det äldsta kända sötningsmedlet och är fortfarande idag mångas favorit. Det svenska sockret kommer från sockerbetan. Från den produceras en lång rad sockerprodukter som vi använder i matlagning, när vi saftar och syltar, när vi bakar, strör den på lunchfilen eller dekorerar pepparkakshuset. Förutom sötman, har sockret fler egenskaper som gör att det används i många livsmedel.

Honungsbin pollinerar Sverige

Honungen används naturell som sötningsmedel, smakförhöjare i matlagning och till mycket annat där man söker den välgörande goda aromen. Det är tack vare våra bin vi har vår honung. De gör mer arbete än någon trädgårdsmästare, både för ekonomin och naturen. Det krävs nämligen 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung. När de flyger fram och tillbaka till kupan transporterar de också pollen mellan olika blommor. Det är våra bin som pollinerar Sverige, och ser till att våra vilda och odlade växter utvecklar både frön och frukter. Bara det är en god anledning att välja svensk honung!

Så produceras honung

Bin samlar nektar som finns i blommorna. De omvandlar nektarn till honung och lagrar den i bikupans vaxkakan. När bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen att skördas. Biodlaren tar bort vaxlocken och placerar vaxkakorna i en honungsslunga, som fungerar som en centrifug. Honungen slungas ur vaxkakorna och sedan silas den. I nordisk honung bildas kristaller på grund av hög halt av druvsocker. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens rör biodlaren om i honungen ett par gånger om dagen tills den blir tjockflytande och ogenomskinlig. Sedan är det dags att tappas på burk och avnjutas!


Sockerbetan ger naturligt socker

Svenskt socker kommer från sockerbetor, en rotfrukt med hög sockerhalt. De odlas i södra Sverige i ett nära samarbete mellan lantbrukaren och producenten, och tillsammans säkerställer de den höga kvaliteten och en säker och hållbar odling. Ur sockerbetan produceras bland annat strösocker, syltsocker, bitsocker och sirap. Förutom att ge sötma, bidrar sockret till flera av matens sensoriska egenskaper som färg, konsistens, doft och smak. I vissa livsmedel, som exempelvis marmelad, fungerar socker som ett naturligt konserveringsmedel. Sockrets speciella egenskaper gör att att det används i många olika livsmedel.

Sockret finns i alla växter

Socker skapas av sol, vatten och koldioxid under fotosyntesen. Det finns två växter som innehåller mer socker än andra och det är ur dem vi kan utvinna socker: Sockerbetor och sockerrör. Produktionen av socker är reglerad av EU och den svenska sockerkvoten är två procent av EUs totala kvot.

Visste du att

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar in honung från vilda bin.

… ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen – inga tillsatser tillåts.

… när handelsvägarna över haven spärrades under Napoleonkriget i början av 1800-talet, kunde sockerrörens råsocker från Amerika och Västindien inte nå Europa. Då upptäckte man att det gick att utvinna socker ur sockerbetor – något vi har fortsatt med här i Sverige sedan dess.

… socker är kritvitt av naturen och har gått under namnet ”det vita guldet”.

… en sockerbeta ger 30 sockerbitar.

 


 

Mer information

Om honungens medicinska egenskaper

Honungens hållbarhet och förvaring