från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Grönsaker i alla färger och former

Grönsaker sätter inte bara färg på maten, de är goda och nyttiga också. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas. Dessutom har vi i Sverige stränga regler kring växtskyddsmedel och vad vi får göra med våra grönsaker i själva hanteringen av dem. Grönsaker kan varieras i det oändliga och är lika goda naturella som tillagade efter recept från hela världen.

Goda, nyttiga och mättande

Många studier visar att grönsaker bidrar till en god hälsa, och därför rekommenderas vi att äta ett halvt kilo frukt och grönt varje dag. Grönsaker har ett högt näringsvärde med mycket proteiner, vitaminer och mineraler vilket gör dem till en viktig del av kosten. Många grönsaker är rika på fibrer som har olika positiva effekter i kroppen. Inte minst så mättar fibrer och de håller magen igång. Grönsaker innehåller ofta mycket vatten och få kalorier.

Grönsaker är alltid lika rätt

Eftersom grönsaker är så nyttiga, är det härligt att de kan tillagas, serveras och ätas på så många olika sätt. De kan rivas, hackas, tärnas, kokas, stekas, rostas i ugnen, grillas eller drickas som grönsaksjuice eller smoothies. Andra blir till soppa, grytor, pyttar, röror eller grytor med olika innehåll och kul kryddningar. En lätt eller matig sallad kan vara varm eller kall och kan innehålla både väntade och oväntade favoriter – bara fantasin sätter gränser. Och har du inte grönsaker i säsong kan du hitta många goda inläggningar och i frysdisken.

Smakrikast i säsong

Passa på att äta grönsaker när de är i säsong. Då är de som allra godast och smakrikast, de har sluppit långa transporter och du får dem ofta till ett extra bra pris. Det är något speciellt med premiärer, och när primörer finns i grönsaksdisken är den en sann njutning att smaka den första sparrisen, de små rödbetorna, löken och färskpotatisen. Det är inte bara på våren vi har våra säsongsfavoriter – doften av höstens gyllengula kantareller är exempelvis något att längta efter.

Gröna, röda, gula, orange, lila – vad betyder färgen?

Färgrika grönsaker är inte bara vackra, färgen skvallrar om att de innehåller näringsämnen som är viktiga för oss. Mörkgröna grönsaker är exempelvis rika på folat, mineralämnen och fibrer och K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium. Den röda färgen i tomater är en antioxidant som heter lykopen, som enligt studier och forskning har en skyddande effekt på hjärt/kärlsjukdom och vissa sorters cancer. Skalet på blålila grönsaker, som aubergine innehåller flavonoider, som är namnet på en stor grupp antioxidanter som tros vara viktig exempelvis vid inflammationsprocesser i kroppen.

Vi odlar på friland och i växthus

Den svenska trädgårdsnäringens grönsaksodling bedrivs oftast på friland eller i växthus. Bland de grönsaker som odlas på friland på åkrarna hör isbergssallat, gurka, baljväxter som bönor och ärtor av olika slag. Här skördas purjolök, spenat, broccoli, vitkål, blomkål, lök och mycket annat gott. På grund av vårt nordiska klimat odlas många av våra grönsaker i växthus, och då ofta med biobränsle. Bland annat odlas här tomater, gurka, sallat, groddar och kryddväxter i kruka. Läs mer om svenska tomater.

Sallat och örter på kruka

Färska örter och sallat på kruka är grönsaker som fortfarande lever när du köper dem och som du skördar själv efter behov hemma i köket. De färska bladen ger både doft och smak till maten, och visst ser det inbjudande ut.

Alltid färskt i frysen

Frysning är ett naturligt sätt att bevara grönsaker, örter och andra livsmedel. Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd. Frysta grönsaker bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.


Mer information

Läs mer om odling i Sverige

 

Får en grönsak se ut precis hur som helst?

Svaret på det är ja, för till skillnad från frukter har grönsaker ingen vetenskaplig definition – rötter, stjälkar, blad, blommor och även vissa frukter kan betecknas som grönsaker.

Grönsaksfrukter är de grönsaker där själva plantans frukt äts. Hit hör bland annat olika sorters gurka och tomater, aubergine, okra, paprika, pumpa och squash.

Bladgrönsaker är exempelvis alla sorters sallats, spenat och kålväxter. Hit hörs även nässlor och maskrosblad.

Kålväxter innehåller mycket vitamin C och är bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Exempel är blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, kålrabbi, rödkål, salladskål, savojkål, spetskål och vitkål.

Lökväxter räknas som grönsaker även om de växer under jord. Av exempelvis purjolök och gräslök äter man hela växten. Den gula löken rödlök, pärllök, schalottenlök, silverlök, vitlök och syltlök är vanliga lökar.

Stjälkgrönsaker är exempelvis stjälkselleri, fänkål, kronärtskocka, sparris och majs. Sparrisen odlas på två sätt: Den blekta sparrisen växer upp helt i mörker och blir vit, medan den gröna odlas ovan jord och blir grön.

Baljväxter har ofta en hög proteinhalt. Exempel är ärter och bönor, bondbönor, haricots verts, sockerärtor, kikärter, gula ärtor och linser. Många baljväxter har kort växtsäsong och säljs ofta frysta eller torra.