från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Frossa i frukt och bär

Den vanligaste fruktodlingen i Sverige är äpple, följt av päron, plommon och körsbär. Inom bärodlingen dominerar jordgubbar även om andra bär, som hallon, också odlas professionellt till alla bärälskares stora glädje. Att både frukt och bär är fyllda av vitaminer är ingen överraskning, snarare är det en av anledningarna att frossa i dem.

Odlade nära dig

Frukt och bär är som bäst och smakar mest när de får mogna länge på sin trädgren eller planta. Därför är det en fördel att välja frukt och bär som odlas i Sverige. Det gör att de även slipper långa transporter till din butik. Det är bättre både för dem, för dig och för miljön. Passa gärna på att äta frukt och bär som är i säsong för då är de som allra godast och du köper dem ofta till ett bra pris.

Populära äpplen

Äpplen är en populär frukt både till vardags och fest. Vem kan motstå en saftigt äpple när det är dags för mellanmål eller doften av varm äppelpaj? I Sverige får äpplen inte behandlas efter skörd, vi försöker ha en så naturlig äppelodling som möjligt. Det är exempelvis inte tillåtet att vaxa äpplen så att de blir blanka. Gödsling, bevattning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar får bara ske om det verkligen behövs och då ska det finnas dokumentation på det. Mer om äpplen

Jordgubbar med smak av sommar

Jordgubbar är kalasgott. Naturella jordgubbar med mjölk, stolta jordgubbar på gräddtårtan, sylt på gröten, färgglada i fruktsalladen, rosa i smoothien eller solvarma direkt från plantan. Jordgubben är mycket nyttig då den bland annat innehåller hög halt av antioxidanter – ju rödare bär desto fler antioxidanter – stora mängder vitamin c och dessutom är både järn- och fiberrika. Mer om jordgubbar

Smakrika hallon med lång säsong

Det finns många olika sorters hallon som mognar vid olika tidpunkter, och det gör att de har en lång säsong. De olika bärsorterna skiljer sig lite i form, färg och smak. Hallon är lätta att frysa in. Tänk bara på styckfrysta dem, exempelvis på ett fat, annars klumpar de ihop sig. Sedan kan du lägga dem i en burk och stoppa in i frysen igen.

Alltid färskt i frysen

Frysning är ett naturligt sätt att bevara bär och andra livsmedel. Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen bevaras, då de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd. Frysta bär bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen.


I säsong: Vårliga rabarber med sommarkänsla!

Njutbart och nyttigt morgon, middag, kväll!

Frukt är lätt att ta med sig när du är på språng eller bara är sugen på något. Lika rätt som det är med bär och frukt till frukost, är det gott efter lunchen, som mellanmål eller till efterrätt. En färgglad bärblandning eller vitaminladdad fruktsallad är nyttig lyx som det inte går att få för mycket av.

Mer om bär hittar du hos Bärfrämjandet