Kött från Sverige ersätter märket Svenskt kött
Efter en lyckad etablering av den numer välkända märkningen ”Svenskt kött” kommer nu den nya utökade frivilliga ursprungsmärkningen ”Från Sverige” med en egen symbol i blått och gult.
Märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på alla typer av svenskproducerade livsmedel. Ursprungsmärkningen ”Från Sverige” är frivillig och kan sättas på alla typer av livsmedel som uppfyller kriterierna. För kött och charkuterier används märkningen ”Kött från Sverige”.
Märkningen Svenskt kött fasas ut under 2016
För att underlätta för konsumenterna kommer märkningen ”Svenskt kött” efter en övergångstid under 2016 att fasas ut. Alla företag som idag använder ”Svenskt kött” får ansöka om den nya märkningen hos Svenskmärkning AB. Svenskt kött och Svenskmärkning AB kommer gemensamt att informera samtliga nuvarande märkesanvändare om förändrade rutiner.
Märkningen Kött från Sverige
Produkter som märks med Kött från Sverige ska innehålla 100% svenskt kött enligt kriterierna. Om det är en sammansatt produkt, som till exempel korv, ska den därtill innehålla minst 75% svenska råvaror. Läs mer om Svenskt Kött.