från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vinnarna i kategori Från Sverige – här är butikerna

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

White Guide Green är en tävling och guide som bedömer hur matbutikerna arbetar med hållbarhet kopplat till mat och dryck. Förutom huvudkategorin Sveriges mest hållbara matbutik, kan butikerna utmärka sig i åtta kategorier, däribland kategorin Från Sverige. Här är vinnarna i kategori Från Sverige!

Utmärkt grattis till vinnarna i kategori Från Sverige som gör det enkelt för konsumenterna att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter i butiken!


Om kategori Från Sverige

Under 2021 bedömer White Guide Green butiker i 12 städer i Sverige, och för varje stad utses en vinnare per kategori. Kategori Från Sverige bedömer hur butiken vill öka andelen svensk mat och dryck i butiken och hur de kommunicerar ursprungsmärkningen Från Sverige i butiken. Det innebär att tolv vinnare kommer utses i kategorin under året. Ett sätt att kommunicera Från Sverige-märkningen är att skylta upp med Från Sveriges butiksmaterial, som gör det enkelt för konsumenten att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter. Butiksmaterial kan beställas här.


Grattis säger vi till vinnarna i kategori Från Sverige!

Linköping – Hemköp Ryd

I ett ganska grått och trist köpcentrum hittar vi en av Linköpings bästa matbutiker. Redan i entrén, precis när du tar steget in i själva butiken – möter du ett litet green room med eko och växtbaserat. Omöjligt att missa. Omöjligt att inte falla pladask för! Det är så här man markerar en ståndpunkt, det är så här man visar sina värderingar! Och så här fortsätter det genom butiken; det må vara en lite stökig, kreativ butik – men utbudet är präglat av ett genuint intresse för hållbarhet. We like!

Läs mer om vinnaren i kategori Från Sverige i Linköping: Hemköp Ryd

2021 10 25


Göteborg – Hemköp Linnégatan

Denna butik har tagit en tydlig ställning i frågan om matens ursprung; här kämpar man för mer svenskt i hyllorna. Butiken utmärker sig med sin ambitiösa märkning av Från Sverige-varor, som följer med längs hela kundvarvet. Hemköp Haga Linnégatan är ett föredöme och tydlig vinnare av kategorin Från Sverige: som finns för att uppmärksamma butiker som denna, som jobbar för att öka andelen svensk mat och dryck i butik och flitigt kommunicera Från Sverige-märkningen ut mot konsument. Bra jobbat Hemköp!

Obs! Denna butik har ej fyllt i formuläret och har endast fått poäng utifrån WGGs besök – alltså max 50 poäng.

Läs mer om vinnaren i kategori Från Sverige i Göteborg: Hemköp Linnégatan

2021 09 27


Uppsala – ICA Kvantum Gränby

ICA Kvantum Gränby är en Svanenmärkt butik som satsar på hållbarhet i alla led; allt från att vara en cykelvänlig arbetsplats, arbeta med lokala producenter och svenskproducerade varor till att minska matsvinnet genom att på olika sätt ta tillvara fullt ätbar, men något kantstött mat. Butiken har även ett nära samarbete med det lokala näringslivet; varje dag hämtar Uppsala Stadsmission stora mängder matvaror som på så sätt kommer till användning i stället för att kasseras. Fokus ligger på att minska matsvinnet och att inspirera och underlätta till hållbara val för butikens kunder. Ett grönt föredöme!

Läs mer om vinnaren i kategori Från Sverige i Uppsala: ICA Kvantum Gränby

2021 08 30


Örebro – Willys Baronbackarna

”Denna butik är precis som sina kamrater i Willys-familjen märkt med Bra Miljö-val; Naturskyddsföreningens miljömärkning för butiker med ett genuint engagemang i miljöfrågor och som gör ett gediget miljöarbete. Willyskedjan präglas av ett tydligt och konsekvent hållbarhetstänk och butikerna i Örebro är inget undantag. Samtliga sex butiker når nivå 4 och imponerar med ett hållbart utbud av certifierad fisk med tydlig kommunikation varför det är viktigt och bra kommunikation i frysdisken. Även Från Sverige-märkningen är föredömlig, trots att de flesta av kedjans butiker är näst intill identiska.”

Läs mer om vinnaren i kategori Från Sverige i Örebro: Willys Baronbackarna

2021 08 16


Malmö – ICA Kvantum Malmborgs Linhamn


Stockholm – City Gross Bromma

”När den skånska kedjan City Gross gjorde entré i huvudstaden, fastnade man för köpstarka Bromma. Här har man infört ”svinnlådor” med frukt och grönsaker som inte är perfekta som kunderna kan köpa billigare. Dessutom stort engagemang kring svensk mat i allmänhet och märkningen Från Sverige i synnerhet – där man systematiskt och tydligt visar vägen till de blågula produkterna i butiken.”

Läs mer om vinnaren av kategori Från Sverige i Stockholm: City Gross Bromma

2021 06 01


Sundsvall – Willys Ortviken


Helsingborg – ICA Maxi

Umeå – Willys Syd

Lund – Stora Coop

”En av de största Coopbutikerna i landet; välkomnande och välplanerad med ett tydligt och kommunikativt kundvarv som guidar sina kunder till de mest hållbara alternativen. Mycket eko såklart, mycket svenskt och mycket grönt. Dessutom en vilja att kommunicera med oss kunder på ett sätt som flera butiker skulle lära sig av och ta efter.”

Läs mer om vinnaren av kategori Från Sverige i Lund: Stora Coop

2021 03 18


Falkenberg – Lidl

Läs mer om vinnaren av kategori Från Sverige i Falkenberg: Lidl

2021 03 18


White Guide Green kartlägger Sveriges matbutiker

Vi ser extra mycket fram emot att ta del av resultaten för kategori Från Sverige för även kommande städer, för att ta del av det arbete som görs för att göra det enkelt att välja Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter som är odlade, födda och uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige!


Mer information

White Guide Green är en tävling och guide som bedömer hur matbutikerna arbetar med hållbarhet kopplat till mat och dryck. Från Sverige är partner till White Guide Green.

Relaterade inlägg

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du sex enkla och praktiska knep på hur du lyckas.

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.