från sverige

Tillbaka

Snart dags för Svenska Mästerskapen i charkuteri

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Snart är det dags för Svenska Mästerskapen i charkuteri och cirka 700 tävlingsbidrag från 55 företag är nu bedömda. Märket Kött från Sverige finns på plats tillsammans med Svenskt Kött under den Stora Charkdagen och prisutdelningen i Göteborg den 8 november.

Det var totalt 55 företag som skickade in sina kvalitetsprodukter för bedömning i 17 klasser. I varje klass koras en svensk mästare, som bedöms hålla extra hög kvalitet. Cirka 700 tävlingsbidrag har bedömts av ett 40-tal domare i den stora kvalitetstävlingen Chark-SM, som arrangeras vart annat år.

Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg.

Tema hållbarhet och innovation

Årets tema för Stora Charkdagens konferens är kvalitet, hälsa och hållbarhet. Talare från branschen bjuder på insikter, till exempel om hur en trend startar.

Svenskt Kött & Kött från Sverige på Chark-SM

Svenskt Kött är sponsor till Chark-SM och tillsammans med dem är vi på plats för att tala om svenskt kött och ursprungsmärkningen Kött från Sverige.

Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskproducerat kött och charkuterier i butiken. När märket finns på en charkuterivara – som exempelvis en korv, skinka eller leverpastej – kommer köttet från ett djur som är fött och uppfött i Sverige, och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Tips på recept med charkuterier

Efter Chark-SM 2016 bad Svenskt Kött kocken Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, att ta fram recept på sina favoriter bland de produkter som blev Svenska Mästare. Resultatet blev fantastiskt goda rätter som visar på bredden i hur man kan använda charkuterier i matlagning.

Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs Isterbanden som användes i den här rätten var Wiktor Olssons isterband som vann klassen isterband 2016.

Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs Thomas Sjögren kommer själv från Vindeln och rätten är en variant på hans barndoms favoritmatsäck som var gjord på just vindelnrökt fläskkarré. Fläskkarrén vann klassen rökta helköttsprodukter 2016.

Bakad hälleflundra med ragu på Pusta-korv och paprika En härlig varmrätt med fisk och en ragu på Pusta-korv från Tulip som vann klassen kryddiga korvar 2016.


Ett ton tävlingsbidrag till välgörenhet

Efter bedömningen har tävlingsbidragen skänkts till välgörenhet. Det är organisationerna Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Hela Människan som delat vidare runt ett ton av Sveriges bästa charkuterier via café för hemlösa, härbärgen och boenden för utsatta människor.


Mer information

Få inspiration, fakta och recept på Svenskt Kött

Läs mer om Chark-SM

Mer om märket Kött från Sverige 

 

 

Aktuellt

”Vi har haft svenskt kött i MAX burgare i 50 år”

När du äter en MAX-burgare vet du att köttet är svenskt. Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetstänket, säger Christoffer Bergfors. MAX är gäst på Från Sveriges Instagram v 4.

Välj svenskt – då får du viktiga mervärden på köpet

Maten vi äter ska vara god och dessutom vara hållbart producerad. Här är några viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Den 15 januari firar vi Tulpanens Dag!

Inför Tulpanens Dag har det storskördats i växthusen i hela Sverige.Titta efter märket Från Sverige så är det enkelt att välja svenskodlade, klimatsmarta och hållbara tulpaner!