från sverige

Tillbaka

Vem blir Sveriges Årets Bonde 2020?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Den 26 oktober utses Årets Bonde 2020! Sex kategorivinnarna gör upp om titeln Årets Bonde 2020 i tävlingen som syftar till att bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Årets Bonde 2020

Årets Bonde är en tävling som syftar till att bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Målet är att visa hela cirkeln, från jord till bord samt att involvera primärproduktionen och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan – restauranger, offentliga måltider och dagligvaruhandeln.

Här ser du de sex kategorivinnarna som gör upp om titeln Årets Bonde 2020 som presenteras den 26 oktober!


Vinnare i kategorin FISK & SKALDJUR i Årets Bonde 2020

FiskarAnna
”Här möter vi kompetens och erfarenhet som gått i arv i 17 generationer; fördjupad, förädlad och förfinad över tid, men ständigt närvarande i allt som sker både till sjöss och på land. Inte Sveriges största verksamhet kanske, men i våra ögon den bästa! Vinnaren i Årets Bonde kategori FISK & SKALDJUR är världens första MSC-certifierade insjöfiske – en sann förebild och en ambassadör som skapar ringar på vattnet.”


Vinnare i kategorin EKO & INNOVATION i Årets Bonde 2020

Bokeslundsgården
”Bredden imponerar, precis som viljan att nå ut och lyfta både sig själv och likasinnade kollegor. Den ekologiska övertygelsen följer med ut i stall, hagar och skog – och till de mest kräsna konsumenterna och kockarna i vårt land. Vinnaren i kategorin EKO & INNOVATION i Årets Bonde 2020 står för mångfald, innovationskraft och en förmåga att agera ambassadör för ett mer hållbart lantbruk.”


Vinnare i kategorin FRUKT & GRÖNT i Årets Bonde 2020

Lilla Bjers
”En föregångare och inspirationskälla som väljer att agera konsekvent istället för att kompromissa och som gärna söker nya vägar från jord till bord. Kreativitet, transparens och omsorg både för natur och människa ligger detta ekologiska och KRAV-certifierade lantbruk varmt om hjärtat. Vinnaren i Årets Bonde kategori FRUKT & GRÖNT är en närvarande, kunnig och relevant kraft i kampen för ett mer hållbart, svenskt jordbruk.”


Vinnare i kategorin KÖTT i Årets Bonde 2020

Ejmunds Gård
”Här driver sjätte generationens lantbrukare en verksamhet som präglas av viljan att ta ansvar hela vägen. En egen våtmark för biologisk mångfald, gödsel som blir biogas, förnybar el och ett helhjärtat fokus på djurens hälsa och välmående – är saker som bidrar till utmärkelsen. Vinnaren i kategorin KÖTT i Årets Bonde 2020 har båda fötterna i den gotländska myllan och är dessutom utrustad med både lokalsinne och insikt om de stora, svåra utmaningarna i världen.”


Vinnare i kategorin SPANNMÅL i Årets Bonde 2020

Krokstorps Gård
”Ett modernt lantbruk, med anor från 1742 – där man dag efter dag, år efter år bevisar att volym och stordrift går att kombinera med nyfikenhet och öppenhet. Man ligger i framkant på många områden men framför allt är det bredden och helhetssynen som alstrar förtroende och ingjuter respekt. Vinnaren i kategorin SPANNMÅL i Årets Bonde 2020 visar att ett traditionellt lantbruk också kan vara exceptionellt!”


Vinnare i kategorin MJÖLK i Årets Bonde 2020

Wapnö Gård
”Mejeri, slakteri, bryggeri och saluhall; få lantbrukare i vårt land kan konkurrera med Wapnö Gårds vilja att ta ansvar från jord till bord. Här driver man ett lantbruk som ser till hela kretsloppet, som dessutom står upp och agerar ledare och förebild för många andra med liknande höga ambitioner. Vinnaren i Årets Bonde kategori MJÖLK går sin egen väg; med en stor portion kunskap, passion och bångstyrig envishet.”


Stort grattis till vinnarna i varje kategori och lycka till!

Samtliga nominerade i respektive kategori hittar du här, presenterade utan inbördes ordning.


Svenskmärkning med i utvecklingen av Årets Bonde

Årets Bonde utvecklas i samarbete med Världsnaturfonden WWF, MSC, KRAV, Pågen, SydGrönt, Skånemejerier, Svenskmärkning, Martin & Servera, Malmö Stad samt Event in Skåne.

Om Årets Bonde

Initiativtagare är Bergkvist Publishing som även ligger bakom Restaurangvärlden, Magasin Måltid, White Guide Green, White Guide Junior och 360°EatGuide. Bedömningen inleds i januari 2020 och pågår under våren och sommaren. Prisutdelning äger rum i Malmö iden 26 oktober 2020.


Följ med på Från Sverige-resan i Land där vi besöker olika delar av Sverige med fokus på svenska råvaror, livsmedel och växter.


Mer information

Årets Bonde — Från Sverige-märkningen med i utvecklingen av Årets Bonde

Läs mer om Årets Bonde — Hållbarhet, Innovation, Matkvalitet: åretsbonde.se

Följ Årets Bonde på Facebook

Aktuellt

Utmärkta betor i alla färger och former

Det finns svenskodlade färgglada betor i butikerna året runt. Vackert röda, gula, vita, polkarandiga — och så de goda genvägarna med förkokta och inlagda!

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.

Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock

Svenskmärkning med ursprungsmärkningen Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock för att fortsätta lyfta svenska råvaror på restauranger tillsammans med den viktiga målgruppen krögare.