från sverige

Tillbaka

Välj svenskt när du handlar till julbordet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visst känns det bra att veta var maten på julbordet kommer ifrån? För att göra det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter kan du alltid titta efter märket Från Sverige när du handlar till julbordet. Då vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Kött från Sverige visar vägen till svenskt kött och chark

Kött och chark är de flest vill ska dominera på julbordet i år och 1 av 6 uppger att de kommer äta mer svenskt kött i jul, visar Livsmedelsföretagen stora julmatsundersökning. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.


Titta efter märket Kött från Sverige så vet du att det är svenskt kött som dessutom förpackats och kontrollerats i Sverige.

Mjölk från Sverige visar vägen till svensk ost och mejerivaror

Utmärkt god julost

En god ost bör ha en given plats på varje julbord. Och extra god blir den om den är gjord på svensk mjölk. Visste du att det krävs 10 liter mjölk för att göra 1 kg hårdost? Se till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.

Julbaka med svenska ingredienser

I år är det på många sätt en annorlunda jul där vi spenderar mycket tid hemma. Att julbaka är en mysig aktivitet du kan ägna dig åt med dina närmsta. I Sverige är vi nästintill självförsörjande på spannmål, socker och ägg. Se därför till att titta efter märket Från Sverige när du handlar till julbaket.

Det gröna på julbordet

Förutom de självklara klassikerna på julbordet är rotfrukter och grönt en växande trend. Framförallt yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt på julbordet i år visar Livsmedelsföretagen stora julmatsundersökning. Potatis är gott att servera som tillbehör och är även huvudråvaran i mångas favorit Janssons. Rätter på andra rotfrukter såsom betor och olika kålsorter har blivit allt mer vanligt på julbordet. Du har väl inte missat vår säsongsguide kan du ta del av allt fantastiskt grönt som är i säsong under december månad.

Släng ihop en enkel grönkålsallad med förkokta rödbetor och äpple.

Julblommor för extra julstämning

Skapa julstämning genom att duka och pynta med svenskodlade julblommor såsom julstjärna, hyacint och julros. Genom att välja svenskodlat stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Från Sverige-märket så att du vet att de är odlade, skördade eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Glöm inte att skicka en blomsterhälsning till nära och kära du inte kan träffa över jul.


Vackra svenskodlade julstjärnor. Mer inredningsinspiration hittar du hos Blomsterfrämjandet.


Mer information

Därför ska du titta efter Från Sverige-märket

Viktigast med julskinkan är att den är svensk

Så ser svenskarnas julmatvanor ut 2020

Häng med på Från Sverige-resan – Godare jul med bästa maten från hela Sverige

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Aktuellt

Från Sverige-veckorna 2021 — save the date!

Efter förra årets lyckade premiär har vi i år förlängt butiksaktiviteten till två veckor. Boka in Från Sverige-veckorna vecka 38 och 39 2021! Låt märket jobba!

Så bjöds det in till Från Sverige-veckan 2020

Efter förra årets lyckade pilotvecka är det dags att boka in butiksaktiviteten Från Sverige-veckorna 2021. Så här såg det ut 2020 — nu är det dags att boka in 2021!

Svenska tomater året runt

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son, och de använder märket Från Sverige. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!