från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Välj svenska råvaror, livsmedel och växter i påsk!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Äntligen dags för vårens stora högtid — påsken! Även om påsken blir lite annorlunda för många i år är högtiden ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror och livsmedel och pynta med svenskodlade växter. Vi har samlat ihop vad du kan tänka på när du handlar inför påsk samt lite tips på vägen.

Svenska råvaror påsk

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du köper råvaror, livsmedel och växter i påsk!

Baka, laga och njut av allt gott för att fira in våren

Påsken är en av våra största mathögtider. Även om vi inte kan bjuda in till större sammankomster i år, är det alltid upplyftande med goda och vällagade måltider. Börja från grunden med härliga råvaror av alla de slag och ta genvägen med livsmedel som redan har kommit en bit på vägen i tillagningen.
Och passa på att baka något riktigt smaskigt till dig själv av finfina svenska ingredienser — eller kanske för en avståndsfika utomhus med vänner och grannar? Det gör livet så mycket trevligare och påsken gladare för alla.


Fråga efter svenskt lamm i påsk

En god lammstek av hållbart svenskt lammkött är höjdpunkten för många på påskbordet. Men även om det finns färskt, svenskt lammkött året om kan det vara lite svårt att hitta det i butiken på våren. Se därför till att fråga efter svenskt lamm. Det finns en stor potential för att öka andelen svenskt hållbart lammkött och ju mer du efterfrågar det desto mer vågar fårnäringen satsa.
Titta efter märket Kött från Sverige så vet du att lammet är fött och uppfött här, och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Svenska råvaror påsk
Foto: Svenskt Kött

Tips på smakkompisar till lamm
Missa inte Från Sveriges lammguide
Martin Moses, Årets Kock 2019, bjuder på lammrecept


En Äggstra glad påsk

Påsken är den högtid då vi frossar i ägg – målade eller naturella. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg! Färska siffror från Jordbruksverket visar att svenska folket vill ha ägg från Sverige. Andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent under förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan.
Svenska Ägg märker med Från Sverige och ägg märkta med Från Sverige är alltid certifierade — titta efter märket och rosa checken när du handlar ägg!

Svenska råvaror påsk
Tips! Sätt färg på dina ägg med naturliga ingredienser från skafferiet!

Rekordhög andel svenska ägg – ta del av siffrorna
Läs mer om ägg på Svenska Äggs hemsida
Svenska ägg är säkra ägg – läs mer om ägg från Sverige


Välj svenskodlade blommor och växter i vas och kruka

I år infaller påsken ovanligt sent och det innebär att det finns ett rikt utbud av växter för såväl utomhus som inomhus. För att skapa påskstämning är växter med gula blommor ett säkert kort. Oavsett om du väljer att pynta med gula påskliljor eller tulpaner i all världens färger – välj svenskodlat både när du köper till dig själv eller skickar en blomsterhälsning till nära och kära du inte kan träffa i påsk.
Många blomsterhandlare hittar kreativa sätt för att förenkla inköp även när du vill hålla avstånd eller vill få hemkörning. Butiker och e-handel, blomsteraffärer och garden centers har blomglädje med Från Sverige-märket så att du vet att de är odlade, skördade eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige — titta efter märket!

Svenska råvaror påsk
Foto: Blomsterfrämjandet

Läs mer om utmärkta svenska växter
Fakta och inspiration hos Blomsterfrämjandet


Beställ hem påskmeny eller påskrätter från restaurangen

Om du vill njuta av god påskmat men vill slippa stå i köket själv och ett restaurangbesök inte är aktuellt, är det många restauranger som erbjuder både påskmenyer och goda rätter för take away. De längtar efter att få laga mat till sina gäster och när gästen inte kan komma till dem kan maten komma till gästen. Duka vårligt och vackert så får du en inspirerande påskhögtid hemma!

Läs mer om hur du kan stötta restaurangerna i påsk
Så fungerar märkningen för restauranger

Och sist men inte minst ­­— tvätta händerna, håll avståndet och hör av dig med en påskhälsning till släkt och vänner!

Vi önskar dig en utmärkt påsk!


Mer information
Läs om vilka varor som ursprungsmärks
Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige-märkningen

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.