från sverige

Tillbaka

Välj svensk mat, dryck och blommor i midsommar!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Även om midsommar blir lite annorlunda för många i år är högtiden ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror, livsmedel och svenskodlade blommor. Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar så kan du samtidigt känna dig glad över att du stöttar svenska bönder och odlare.

midsommar

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du köper råvaror, livsmedel och blommor till midsommar!

Svenska jordgubbar räddade till midsommar!

Midsommar är en högtid när vi frossar i jordgubbar. Nattfrosten i maj hotade de svenska jordgubbarna men värmen i södra Sverige under de senaste veckorna har fått de senare jordgubbssorterna att växa till sig och bären väntas mogna lagom till midsommar, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL.

Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak. Titta efter märket Från Sverige när du väljer jordgubbar så vet du att de är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.


Jordgubbstårta med svenska jordgubbar är en riktig sommartårta.

Odling av jordgubbar
ALT artikel: Jordgubbarna räddade till midsommar

Äntligen färskpotatis

Färskpotatisen är en av de mest efterlängtade svenska primörerna och för många ett måste på midsommarbordet. Nykokt färskpotatis med en smörklick är en självklarhet på midsommarbuffén. När du kokar färskpotatis är de klara när de flyter upp till ytan. Kokar du potatisar i olika storlekar är det bara att plocka upp dem efter hand som de flyter upp. Ett tips är att koka lite extra potatis – kokt färskpotatis går att äta dagen efter genom att blanda ihop en ljuvlig potatissallad eller lägga potatisen på grillen eller mackan.


Tillsätt några dillkvistar i kokvattnet så får potatisen extra god smak.

Odling av potatis
Fler potatistips hos Svensk potatis

Fira med svenskodlade blommor

Att binda en blomsterkrans till håret hör midsommar till. Tänk på att välja svenskodlade blommor till kransen, stången och bordsdukningen, om du köper dem istället för att plocka dem själv, så är du med och stöttar svenska odlare och deras hantverk. Passa även på att skicka en blomsterhälsning till nära och kära du inte kan träffa över midsommar. Många blomsterhandlare hittar kreativa sätt för att förenkla inköp även när du vill hålla avstånd eller vill få hemkörning. Butiker och e-handel, blomsteraffärer och garden centers har blomglädje med Från Sverige-märket så att du vet att de är odlade, skördade eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige — titta efter märket!


Se hur du binder din egen krans inne hos Blomsterlandet

Ost för alla smaker

Vad är en midsommar utan god ost? Vi har ett brett svenskt ostsortiment där du finner alla varianter vad gäller utseende, konsistens och smak för dagens alla måltider. Se till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.


Visste du att det krävs 10 liter mjölk för att göra 1 kg hårdost?

Ost för alla smaker

Grilla svenskt!

Är du en av alla de som föredrar att runda av midsommar med en grillmiddag? När svenskar får välja vad som ska hamna på grillen så det viktigast att det är svenskproducerat, följt av smak och kvalitet. När du väljer svenska råvaror som är märkta med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige får du alla tre; hållbar produktion, med hög kvalitet och god smak.


Den viktigaste faktorn för nästan en tredjedel av svenskarna är att råvarorna på grillen ska vara producerade i Sverige visar ICAs grillrapport 2020.

Grilltipsen för dig som vill grilla svenskt
Fler tips och recept hos Svenskt Kött
ICAs grillrapport 2020


Vi på Svenskmärkning önskar er alla en glad midsommar!

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.