från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vad betyder Från Sverige-märkningen?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För många av oss är det viktigt att råvaran är svensk och att maten är producerad i Sverige. För att det ska vara enkelt att se var maten kommer från ursprungsmärker flera företag sina produkter. Från Sverige-märkningen är en tydlig ursprungsmärkning som nu har funnits i 7 år. Men hur skiljer sig Från Sverige-märkningen från en svensk flagga eller texten "Tillverkad i Sverige" på en produkt? Vi reder ut skillnaden!

svensk flagga

Om Från Sverige-märkningen

Från Sverige-märkningen, där Mjölk från Sverige och Kött från Sverige också ingår, är en frivillig ursprungsmärkning. Från Sverige-märket kan användas på råvaror, livsmedel och växter som uppfyller märkningens regler och kriterier: odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. För varor som innehåller flera ingredienser gäller speciella regler. Du kan ta del av hela regelverket här.

Företag som vill märka sina produkter måste först godkännas och skriva avtal med Svenskmärkning AB. Sedan går varje produkt genom en godkännandeprocess för att se att den lever upp till kriterierna för att märkas. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

De företag som producerar, hanterar, packar och/eller tillverkar produkter som märks Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorganDetta är viktigt för att du som konsument ska känna förtroende och lita på märkningen. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Svensk flagga/texten ”Tillverkad i Sverige”

En svensk flagga eller texten ”Tillverkad i Sverige” har, till skillnad från Från Sverige-märkningen, inga tydliga kriterier. En svensk flagga används ibland på produkter med svensk råvara som förädlats och förpackats i ett annat land än i Sverige.

Texten ”Tillverkad i Sverige” används ibland på produkter med importerad råvara som förädlats och förpackats i Sverige. Dessa produkter kan inte ursprungsmärkas med Från Sverige-märket vilket kan kännas tryggt att veta!

Om du vill vara säker på att varan du väljer är odlad, eller född och uppfödd, och att den dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige – titta efter Från Sverige-märket!

Svenska mervärden

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och trygg och säker mat. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta varor som uppfyller kriterierna: odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Idag finns det cirka 12 000 produkter som är godkända för märkningen. När du väljer dem väljer du goda, prisvärda, säkra och trygga livsmedel som är laddade med svenska mervärden – det är värt varenda krona! Här kan du ta del av fler mervärden som finns inom svensk livsmedelsproduktion.

Svenska mervärden 💛 Titta efter märket Från Sverige, Mjölk från Sverige och Kött från Sverige nästa gång du handlar!


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märket

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Initiativet till den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige kommer från LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel, som gemensamt startade och äger Svenskmärkning AB.

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.