från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Utmärkta betor i alla färger och former

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Betor är färgsprakande rotfrukter och förutom de klassiska rödbetorna kan du variera med soliga gulbetor, randiga polkabetor och mer ovanliga vitbetor. Svenskodlade betor kan du hitta i butiken året runt, och vill du ta en genväg i matlagningen kan du köpa dem både förkokta och inlagda.

Svenskodlade betor är i säsong året runt

Betor är ett samlingsnamn för en grupp rotfrukter där rödbetan är den allra vanligaste. Förutom rödbetor odlas också gulbetor, polkabetor och vitbetor i Sverige. Betor kan du köpa som primör i knippen under de första vår- och sommarmånaderna. Därefter skördas jordmogna betor från augusti och framåt. Eftersom det fungerar utmärkt att lagra betor kan du köpa dem året runt,  även under vintersäsongen, men då utan blast.


Namnen avslöjar betans färg och utseende

betor
Rödbeta

Rödbetan är ordentligt röd i färgen — det vet alla som skalat dem — och har en tydlig rödbetssmak. De fungerar utmärkt att äta rårivna, inlagda eller ugnsbakade. Som primör är rödbetan extra god att äta nykokt som den är eller som tillbehör. Rödbetan är en gammal kulturväxt som började odlas i medelhavsländerna för tusentals år sedan innan den spred sig till Sverige i början av 1600-talet.


betor
Polkabeta

På utsidan ser polkabetan ut som en rödbeta, men inuti är den vit- och rödrandig och har en mildare smak än rödbetan. Polkabeta är vackert dekorativ och när den serveras tunt skivad med vinägrett eller som kokt med smör kan de lyfta vilken maträtt som helst. När den kokas försvinner den starka färgkontrasten och polkabetan blir rosa. Du kan också äta den råriven eller finstrimlad i en sallad.



Gulbeta

På utsidan är gulbetan rödorange och ofta lite ojämn i formen, men på insidan är den varmt gul. Den fina gula färger finns fortfarande kvar efter kokning och den har en mild och söt smak. Koka gärna gulbetorna och servera dem med smör eller vinägrett. Det går även utmärkt att göra puré på gulbetan, ugnsbaka eller använda den råriven eller finstrimlad i sallader.


Vitbeta

Vitbeta är en variant som är ljus, nästan vit i färgen. Det är en utmärkt beta att koka med andra råvaror, eftersom att vitbetan inte släpper någon färg. Precis som de andra betorna kan vitbetan tillagas och ätas på många vis.


Varianter på betor – förkokta och inlagda

SydGrönts förkokta rödbetor

I Bjuv i Skåne ligger SydGrönts egna rödbetskokeri. Här vakuumpackas och kokas de svenskodlade rödbetorna helt utan tillsatser. Rödbetorna är färdiga att ätas direkt och de är även utmärkta att värma och tillaga. Här kan du läsa mer om när SydGrönt startade Sveriges första rödbetskokeri.


Inlagda betor — köp eller gör själv

Vad vore en pyttipanna utan inlagda rödbetor? Utmärkta inlagda svenska rödbetor finns att köpa färdigt i de flesta butiker, här hittar du listan över företag som märker med Från Sverige.

Vill du göra en variant på inlagda rödbetor kan du enkelt lägga in betor själv, förslagsvis de dekorativa polkabetorna. Koka och skala betorna och skiva tunt. Lägg sedan betorna i en stor glasburk eller bunke med tätförslutade lock. Gör sedan en lag, här kan du göra en klassisk 1-2-3 lag där du använder dig av en del ättiksprit, 2 delar sötning och 3 delar vatten. Häll ner lagen så att betorna täcks och låt stå. Perfekt att ha i kylen och plocka fram när det passar!


Rödbetsgroddar

I Sverige odlas groddar året runt! Rödbetsgroddar är spröda röda tunna groddar av rödbetsfrön med neutral lite jordig rödbetssmak. Rödbetsgroddarna är mycket dekorativa och ger en färgkick åt exempelvis sallader, mackor och varmrätter. Titta efter märket Från Sverige så vet du att groddarna är odlade, förpackade och kontrollerade i Sverige! Mer om odling av groddar kan du läsa inne hos Munkagrodden.


Titta efter märket Från Sverige när du handlar så vet du att betan är odlad, skördad eller hanterad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Mer information

Det finns mängder av recept och tips på tillagning att botanisera i på receptsidor, företagssidor och i kokböcker, så att du kan variera hur du äter dina betor. Några av dem hittar du bland inne hos Grönsaksmästarna och SydGrönt.

Guide till svenska råvaror

Därför ska du välja svenskt

Företag som ursprungsmärker råvaror, livsmedel och växter

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.