från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Utmärkt norrländsk brödkultur från Polarbröd

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Norrländsk brödkultur, med hårt och mjukt bröd bakat av svenska råvaror, det får du när du väljer bröd från familjeföretaget Polarbröd. ”Under lång tid har merparten av Polarbröds råvaror haft svenskt ursprung. Allt fler konsumenter efterfrågar produkter med svenskt ursprung och vi ville därför förtydliga det i vår kommunikation”, svarar Jenny Jeppson på frågan varför Polarbröd märker med Från Sverige.

Vi bad Jenny Jeppsson, som ansvarar för produktlanseringar och marknadsföring på Polarbröds konsumentmarknader, berätta om Polarbröds historia,  svenska råvaror och om resan tillbaka efter den stora branden i bageriet i Älvsbyn.

Hur har Polarbröd utvecklats genom åren?

— Polarbröd är ett familjeföretag med rötter i Älvsbyn sedan 1879. Företaget ägs av barn och barnbarn till grundarna av det moderna Polarbageriet i Älvsbyn, Greta och Gösta Nilsson. Polarbröd springer ur en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft och bolaget har vuxit från ett litet, lokalt familjebageri till att ingå i en framgångsrik koncern med försäljning i hela Sverige och andra länder. I koncernen jobbar totalt cirka 200 medarbetare med allt från brödbakning och försäljning till fastigheter, hållbar utveckling och förnybar energi, berättar Jenny Jeppsson.

Berätta om Polarbröds produkter.

— Med 100-åriga traditioner i norrländsk brödkultur driver vi verksamheten med syftet att skapa möjligheter att äta gott och sunt, nu och i generationer. Vi bakar både hårt och mjukt tunnbröd, exempelvis Gene och Sarek, portionsbröd i form av de traditionella Råg- och Vetekakorna och sist men inte minst färdiga smörgåsar, såsom Renklämman.

Polarbröd märker både mjukt och hårt bröd med Från Sverige — här är några exempel.

Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— För Polarbröd är det mycket viktigt att odla, baka och sälja bröd på ett för naturen hållbart sätt. Under lång tid har merparten av råvarorna haft svenskt ursprung. Allt fler konsumenter efterfrågar produkter med svenskt ursprung och vi ville därför förtydliga det i vår kommunikation. Från Sverige bygger på ett tydligt regelverk med system för kontroll och uppföljning vilket gör att konsumenterna kan känna sig trygga när de väljer en produkt med märket.

Varför väljer ni svenska råvaror?

— Vad vi äter och hur vi producerar maten har en stor påverkan på planeten. Hållbarhet är en viktig fråga för Polarbröd. Tittar man på hela vår värdekedja står råvarorna för merparten av vår miljöpåverkan. Därför är det viktigt att vi samarbetar med våra leverantörer för att främja mer hållbara lösningar. Svenskt jordbruk är bra på det på många sätt och våra lantbrukare vill bli ännu bättre, därför blir det självklart att vi vill köpa från svenska leverantörer i så stor utsträckning som möjligt. Vi är många som delar ambitionen att livsmedelssektorn i Sverige ska växa och vi kan bidra till det genom att satsa på svenska råvaror. Att köpa från svenska leverantörer underlättar också samarbete, så att vi tillsammans kan hitta lösningar för utmaningar mot hållbarhet som ingen kan lösa själv.

Vad betyder livsmedelsföretagen för arbetstillfällen i Sverige?

— Svensk livsmedelsproduktion har en stor potential att öka genom fler företag, bättre lönsamhet och därmed fler arbetstillfällen. Detta kräver att vi alla i branschen krokar arm och samarbetar. Genom att bygga långsiktiga relationer och köpa svenskt kan vi bidra till det. Polarbröd har tillsammans med andra aktörer inlett ett projekt för att skapa ett centrum för framtidens mat och dryck, som utgår från Älvsbyn. Vi kallar det för CHARM och det syftar till att uppnå en blomstrande livsmedelssektor i Norrbotten med ökad livsmedelsproduktion och fler arbetstillfällen.

Berätta om den ohyggliga branden i ert bageri och resan tillbaka.

— Det var den 23 i augusti förra året som det utbröt en förödande brand i bageriet i Älvsbyn, Polarbröds hjärta. Bageriet gick inte att rädda och närmare 200 personer förlorade jobbet. Eftersom Polarbröd var en av kommunens största privata arbetsgivare fick branden stora konsekvenser för hela bygden. Hela samhället var i sorg. Men redan morgonen efter branden meddelade ägarfamiljen att bageriet skulle byggas upp igen, på plats i Älvsbyn. Där och då påbörjades resan tillbaka.

— I höst ska den första etappen av det nya Polarbageriet vara klar. Tack vare våra helhjärtade medarbetare har vi genom nytänkande och handlingskraft dessutom redan tagit flera steg på vägen tillbaka. Bara några månader efter branden kom vi i gång med produktion av färdiga smörgåsar igen. Vi samarbetar med andra bagare för att fylla hyllorna med bröd som vi kallar för Polarpolare. Ytterligare ett exempel är att vi tog fram en brödmix så att konsumenterna kunde baka sin egen Polarkaka hemma, då vi efter branden inte kunde baka vår ursprungsprodukt Polarkaka längre.

— Vi har upplevt ett enormt stöd från kunder, konsumenter, samhället, ja alla möjliga olika håll. Det har fått oss att orka lite mer, lite till, varje dag!

Har du någon Polarbröds-favorit ?

— Jag är väldigt förtjust i våra mjuka tunnbröd, särskilt surdegstunnbrödet Abisko. Älskar mjukt tunnbröd både eftersom det är så gott och går att variera i oändlighet, man kan göra alltifrån goda tunnbrödsrullar till lyxiga förrättspizzor.


Mer information

Läs mer om Polarbröd 

Tips! Polarbrödsgruppens vd, Karin Bodin, är Sommarvärd i Sommar i P1 2021 den 28 juni — läs mer och lyssna!

Företag som märker med Från Sverige

Vill ni också märka med Från Sverige? Så här gör du.

Relaterade inlägg

Utmärkt rapsolja från Gunnarhögs Gård

På natursköna Österlen bland guldgula rapsfält ligger Gunnarhögs Gård. Vi bad Anja Persson att berätta mer om gården, rapsoljan och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

glassrapporten 2021

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

Lagom till glassäsongen har SIA Glass släppt Glassrapporten 2021 – en rapport om glassproduktion, ursprung och transporter.

Jessie Sommarströms tips för picknick och buffén

Ska du på picknick eller ta med något gott till grillbuffén? Här är tips på sommarfavoriter från Jessies Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.