från sverige

Tillbaka

Prova recept från vår broschyr: Utmärkt Gott

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Press

Recept och inspiration på svenska råvaror från vår nya broschyr Utmärkt Gott. Prova exempelvis Från Sverige-drinken, gjord på rabarber och rödbetor eller äppelpaj på grillen - den perfekta efterrätten en skön sommarkväll. Broschyren kan du beställa utan kostnad från vår butik

Med rekordhögt förtroende från svenska konsumenter och mer än 9500 märkta produkter underlättar ursprungsmärkningen Från Sverige valet för alla som letar efter livsmedel och växter med svenskt ursprung i butiken. Vi firar med att bjuda på recept på god mat och dryck skapade av svenska råvaror i vår broschyr Utmärkt Gott!

Du kan beställa broschyren kostnadsfritt här

Från Sverige-drinken 

”Från Sverige-drinken har både riklig syra och sötma – vilket ger en frisk och fräsch smakupplevelse som känns ny och spännande” säger barmästare Erik Olsson.

DETTA BEHÖVER DU:
30 ml ”nästan” osötad rabarberjuice
20 ml rödbetssockerlag
80 ml tonic (t ex Nordic Tonic från Ekobryggeriet)

GÖR SÅ HÄR (obs förbereds 1 dygn innan det ska serveras):
Häll rabarberjuice och rödbetssockerlag i stort vinglas. Fyll upp med is och tonic och rör om. Garneras med rabarber och polkabeta. Enkelt och utmärkt gott!

RECEPT RABARBERJUICE:
Skär 300g rabarber (fryst går bra ifall du inte har färsk) i bitar, lägg i kastrull. Häll över 0,75 liter vatten och koka under lock i 15-20 min. Sila rabarberjuicen och koka upp den igen. Tillsätt 1 dl svenskt socker och koka tills det löst sig, rör om då och då. Häll rabarberjuicen i flaskor och förvara i kylen.

RECEPT RÖDBETSSOCKERLAG PÅ FÄRSKA SVENSKA RÖDBETOR:
Skala 8 rödbetor och behåll skalen. Ställ undan de skalade rödbetorna och använd vid senare tillfälle (ska ej användas i drinken). Lägg skalen med ca 3 dl socker i en skål. Låt stå ca 24 timmar i kylen. Rör om då och då. Sila sedan av, häll upp i flaska och förvara kylt.

RECEPT RÖDBETSSOCKERLAG PÅ FÖRKOKTA SVENSKA RÖDBETOR:
Dela 6-8 förkonkta rödbetor. Lägg de delade rödbetorna med ca 2,5 dl socker i en skål. Låt stå och dra i kylen 24 timmar, rör om då och då. Sila av och häll upp i en kastrull, koka sedan med ytterligare 1 dl socker. Låt svalna, häll sedan upp på flaska och förvara kallt. Använder du rödbetssockerlag på förkokta rödbetor kan färgen bli något ljusare på drinken.


Äppelpaj på grillen med svenska äpplen

En toppenavslutning på en skön sommarkväll – serveras med glass, grädde eller precis som den är!

PAJDEG:
200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
1,5 msk mjölk
2 kryddmått salt

Skär smöret i bitar och blanda med vetemjöl och socker till smulig deg. Blanda i mjölk och salt, arbeta ihop till en pajdeg. Låt pajdegen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timma. Baka sedan ut pajdegen i stor pajform, 26 cm i diameter. Nagga botten med gaffel.

FYLLNING:
250 g mandelmassa
6 svenska äpplen
4 msk strösocker
1 msk malen kanel
50 g smör

Riv mandelmassa fint och strö över pajbotten.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda ihop socker och kanel. Vänd äppelklyftorna i kanelsockret och lägg de sedan i ett cirkelformat mönster på pajdegen. Klicka på smöret.

Lägg sedan ett stort ark aluminiumfolie under formen, vik ihop ändarna som en topp. Lägg ytterligare ett ark med folie under pajformen och vik ihop på samma sätt. Se till att det är dubbelt med folie så att inte vätska läcker ut, picka några hål i folien så att ånga kan komma ut.

Sätt sedan pajformen på grillen och sätt på locket, grädda ca 20 min. Passa under tiden så att inte undervärmen är för hög.

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass!


Tomatgalette

Kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström driver Garba on tour. ”Galetten är en av våra favoriter, säger Marion. Det är också ett bra sätt att servera det godaste i säsong, den frasiga smördegen möter rostade tomater som är lite lätt penslade med vitlöksolja.”

4 port
1 rund, kyld smördeg på rulle
4-6 svenska kvisttomater (antalet beror på tomaternas storlek)
1 ägg
3 krukor bladpersilja
3 krukor mynta
2 dl olivolja
1 citron
2 vitlöksklyftor
salt

Så här gör du
Sätt ugnen på 215˚. Rulla ut den färdiga smördegsrullen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Gör en tunn linje i degen runt om, ca 3 cm innanför kanten.
Skiva tomaterna tunt och lägg skivorna omlott på smördegen, innanför linjen.
Strö över lite salt, vik in kanten på smördegen och pensla degkanten med ägg.
Sätt in galetten mitt i ugnen och grädda i ca 20 min eller till tills smördegen blivit gyllenbrun och tomaterna är lätt rostade.

Gör salladen och vitlöksoljan när galetten står i ugnen:
Skölj persilja och mynta, plocka av bladen och lägg dem i en skål.
Blanda 1 dl av olivoljan med rivet skal och saft av citron, blanda dressingen med örterna. Salta lätt.

Vitlöksolja:
Skala vitlöksklyftorna, hacka dem grovt och mixa med 1 dl av olivoljan i en mixer eller med mixerstav.

Ta galetten ur ugnen, dela den i fyra bitar och pensla med vitlöksolja. Toppa med örtsallad.


Hembakade tortillabröd

Varför inte imponera med egna tortillas till fredagsmyset? Lätt som en plätt att baka!

INGREDIENSER (ca 20 st):
1,4 liter vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
60 g smör
6 dl hett vatten

GÖR SÅ HÄR:

Blanda de torra ingredienserna i skål eller i degblandare. Skär smöret i tärningar och blanda ner det. Häll sedan i det varma vattnet undan för undan medan du blandar degen.
Arbeta degen smidig med händerna och låt vila under en bakduk i 20 minuter.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i 20 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och kavla ut dem ca 2 mm tjocka. Låt vila i 5-10 minuter.

Grädda till sist bröden i en het, torr stekpanna på båda sidor tills de fått fin färg. Låt svalna.


Äppelpizza med svenska äpplen

En kryddig äppelpizza med lite potatis, blåmögelost och chili paste! Hur gott som helst till middag eller som drinktilltugg.

INGREDIENSER (2 pizzor):
20 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
5-6 dl vetemjöl

1-1 ½ dl creme fraiche
2 msk chili paste*
3 äpplen, gärna av sorten Frida
75 g blåmögelost
3 potatisar, kokta och skivade

*Chili Paste
8 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
3-4 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 250˚. Rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke, tillsätt övriga ingredienser. Knåda till en smidig deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa ca 40 min. Kavla eller tryck ut 2 pizzabottnar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Bred på crème fraîche och ett tunt lager chili pasta. Lägg på äppel- och potatisskivor, smula över osten. Baka pizzorna mitt i ugnen ca 10 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU CHILI PASTE:
Dela, kärna ur och skär chilifrukterna i små bitar. Fräs bitarna tillsammans med vitlök och hälften av oljan i en stekpanna i några minuter. Lägg över blandningen i en skål, tillsätt resten av oljan och mixa med stavmixer. Häll upp i en burk med lock, förvara i kylskåpet.


För fler tips och inspiration beställ hem broschyren ’Utmärkt Gott’ kostnadsfritt här

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige i butiken nästa gång!

Aktuellt

Se vårt seminarie från Almedalen

Nu kan ni se filmen från vårt seminarie: Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så?

Prova recept från vår broschyr: Utmärkt Gott

Recept och inspiration på svenska råvaror. Testa exempelvis Från Sverige-drinken gjord på rabarber och rödbetor. Broschyren beställer du kostnadsfritt!

Allt fler köper svensk mat i affären

Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad och efterfrågar även närproducerad mat i högre utsträckning visar en färsk Sifo-undersökning.