från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Uppropet: ”Servera svenskt kött på din restaurang”

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Som en fortsättning på Restauranguppropet i augusti har nu en folder på temat "Servera svenskt kött på din restaurang! Stötta en långsiktig svensk djuruppfödning" tagits fram. Foldern riktar sig till restauranger och kommuner och ger 5 tips om hur vi tillsammans kan bidra till att säkra den svenska köttproduktionens framtid genom att köpa svenskt kött. Avsändare är Kött från Sverige och Svenskt Kött och du kan läsa texten här.

Servera svenskt kött på din restaurang!

Stötta en långsiktig svensk djuruppfödning

Sommaren 2018 har torkan slagit hårt mot skördarna i hela Sverige. Det har lett till brist på foder till djuren. Bönderna har drabbats av uteblivna intäkter för sina grödor och samtidigt fått ökade kostnader för att köpa in och frakta alternativt fodermedel. Många bönder måste välja mellan att köpa dyrt foder till sina djur eller skicka dem tidigare till slakt.

Att just du väljer att köpa in eller upphandla svenskt kött till din restaurang har en avgörande betydelse. Genom att du köper svenskt kött får bönderna en möjlighet att slakta fler djur och därigenom skapa plats för nya kalvar och smågrisar.

Med en långsiktig, stabil efterfrågan på svenskt kött kan vi tillsammans bidra till att korta köerna till slakterierna och behålla en välmående svensk köttproduktion.

För en hållbar klimatsmart produktion, där allt kött och andra delar på ett djur tas till vara, måste slakterierna så långt det är möjligt slakta de djur det finns avsättning för. Slakterierna har redan idag ökat sina volymer jämfört med ordinarie planering, tack vare god uppslutning kring det svenska köttet på marknaden, allt för att kunna möta böndernas utsatta situation.

Svenska mervärden

Det svenska köttet kommer med många fina mervärden, till exempel god djuromsorg och friska djur utan behov av antibiotika. Det är ett hållbart producerat kött, där alla delar på ett djur tas tillvara, vilket bland annat ger låg klimatpåverkan. Det svenska fodret bidrar i allra högsta grad till de svenska mervärdena. Det är oftast närodlat på den egna gården eller hos en granne i närområdet.

Allt fler gäster gör också medvetna val och väljer idag att fråga efter svenskt kött på restaurang. Så kort sagt, genom att planera, köpa in och servera svenskt kött på din restaurang stöttar du de svenska bönderna och den svenska livsmedelsproduktionen i en allvarlig situation nu och det närmaste året.

Visste du att…

Det tar ett halvt år att föda upp en svensk gris och ett svenskt lamm, medan det tar mellan 1,5–4 år innan en tjur eller en ko kan slaktas. Därför behöver de svenska djuruppfödarna långsiktig efterfrågan och framtidstro för att producera det kött som behövs. En stabil efterfrågan hjälper till!


5 tips till restauranger och kommuner!

Tillsammans kan vi bidra till att säkra den svenska köttproduktionens framtid genom att köpa svenskt kött. 

# TA HJÄLP AV DIN GROSSIST

Prata med din grossist eller leverantör av kött så får du hjälp att hitta de köttdetaljer som passar just din verksamhet bäst. Flera svenska grossister stödjer svenska bönder just nu genom att köpa in extra mängder svenskt kött.

# UPPHANDLA SVENSKT KÖTT

Om du jobbar med inköp för kommuner: Se över om det går att öka volymen av svenskt kött i samband med nya upphandlingsperioder. Det finns ett stort intresse för den mat som serveras inom skola, vård och omsorg och en ökad efterfrågan på svenskt kött.

# TÄNK ANATOMISKT NÄR DU KÖPER IN KÖTT

Köp inte enbart ädla detaljer, som biff, filé och entrecote. Testa andra ovanliga köttdetaljer, använd nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Även charkråvara eller färdiga charkuterier, till exempel korv, köttbullar och hamburgare, är viktiga att köpa in. Allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig.

# SVENSKT KÖTT – ALL VÄRLDENS MAT

Oavsett om du driver ett vietnamesiskt restaurangkoncept, en lunchrestaurang med traditionell inriktning eller en kvällsrestaurang med fransk bistrokänsla – välj svenskt kött till din meny.

# SKRIV UT URSPRUNG PÅ MENYN

Informera på menyn om att restaurangen serverar svenskt kött. 7 av 10 svenskar prioriterar svenskt kött. Främsta argumenten är bra djuromsorg, trygghet och att man vill stödja de svenska bönderna.


Restauranguppropet – köp svenska råvaror!

Prioritera svenskt kött, grönsaker och andra svenska råvaror, både på kort och lång sikt. Det är uppmaningen i ett gemensamt upprop i augusti som aktörer inom restaurangbranschen, organisationer och Svenskmärkning AB står bakom. Detta för att öka efterfrågan på svenska råvaror och stödja de svenska bönderna efter sommarens torka, som slår hårt mot skördar och bete i Sverige både på kort och lång sikt. Uppropet innehåller 6 konkreta aktiviteter. Läs hela Restauranguppropet här

Restauranguppropets initiativtagare

Fredrik Eriksson är initiativtagare till restaurangbranschens upprop 2018 för att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa svenska produkter. Uppropet samlar privata restauranger, offentlig måltidsverksamhet, krögare och ett stort antal av Sveriges grossister.

– För mig som kock och representant för restaurangbranschen är det extra viktigt att stötta svenska bönder. Ett bra sätt är att upphandla och fråga efter svenskt kött och svenska råvaror, frukt och grönt. Efterfrågan är viktig för en långsiktig livsmedelsproduktion i Sverige av produkter med hög kvalitet.” Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och restaurang Asplund.


Mer information

Foldern är ett samarbete och som avsändare står Kött från Sverige och Svenskt Kött

Fler artiklar:

Restaurangbranschen i upprop för svenska råvaror

Kommunerna kan ställa hårdare krav vid köttupphandling

5 tips om hur du som konsument kan stötta bönderna 

Torkan ger långsiktiga konsekvenser – välj svenskt

Positivt att regeringen vill skärpa regler vid offentlig upphandling 

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.