från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Upprop för svenskt! 3 frågor till Fredrik Eriksson

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vi ställde tre frågor till Fredrik Eriksson, krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum om samarbete mellan svensk restaurangbransch och dess grossister och alla företag inom den gröna näringen.

Fredrik Eriksson krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

Vad är viktigast just nu?

— Nu gäller det att stärka våra samarbeten mellan svensk restaurangbransch och dess grossister och alla företag inom den gröna näringen – svenska bönder, odlare och fiskare. Det är en lång sträcka tillbaka till var vi var innan pandemin drabbade oss alla, men tillsammans kan vi åstadkomma förändring snabbare.

Vad är positivt i dagsläget?

— Årstiden, vi kan öppna uterestaurangerna och ha behörigt avstånd mellan gästerna, men också den glädje – och förhoppningsvis köpkraft – som våren kommer med. Nu när våren kommer måste vi också stötta de svenska bönderna som ska sätta sina grödor i jorden, så att vi stärker vår inhemska produktion av livsmedel.

Vilken typ av samarbeten hoppas du på?

— Vi kockar och krögare kan hjälpa till genom att servera mat gjord på svenska livsmedel. Vi kan köpa svenska varor med kort bäst före-datum, att till fullo ta tillvara råvarorna är ännu viktigare nu för en värld i kris. Grossisterna kan hjälpa till genom att köpa mer svenska produkter. Odlarna måste få hjälp att plantera och skörda sina grödor. Jag hoppas att alla, från restaurangbranschen till samtliga aktörer i den gröna näringen, sluter samman och tar krafttag nu, omedelbart. Förhoppningsvis kan ett brett samarbete nu leda till gastronomisk utveckling i framtiden. Vi måste säkra tillgången på svenska råvaror och produkter!


Mer information

Fredrik Erikssons passion är att värna om det svenska matarvet och att skapa god mat för alla. Fredrik vann Årets Kock 1987, idag är han krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

Företag, grossister och restauranger som använder ursprungsmärkningen

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.