Upprop för svenskt! 3 frågor till Fredrik Eriksson
Vi ställde tre frågor till Fredrik Eriksson, krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum om samarbete mellan svensk restaurangbransch och dess grossister och alla företag inom den gröna näringen.
Fredrik Eriksson krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.
Vad är viktigast just nu?
— Nu gäller det att stärka våra samarbeten mellan svensk restaurangbransch och dess grossister och alla företag inom den gröna näringen – svenska bönder, odlare och fiskare. Det är en lång sträcka tillbaka till var vi var innan pandemin drabbade oss alla, men tillsammans kan vi åstadkomma förändring snabbare.
Vad är positivt i dagsläget?
— Årstiden, vi kan öppna uterestaurangerna och ha behörigt avstånd mellan gästerna, men också den glädje – och förhoppningsvis köpkraft – som våren kommer med. Nu när våren kommer måste vi också stötta de svenska bönderna som ska sätta sina grödor i jorden, så att vi stärker vår inhemska produktion av livsmedel.
Vilken typ av samarbeten hoppas du på?
— Vi kockar och krögare kan hjälpa till genom att servera mat gjord på svenska livsmedel. Vi kan köpa svenska varor med kort bäst före-datum, att till fullo ta tillvara råvarorna är ännu viktigare nu för en värld i kris. Grossisterna kan hjälpa till genom att köpa mer svenska produkter. Odlarna måste få hjälp att plantera och skörda sina grödor. Jag hoppas att alla, från restaurangbranschen till samtliga aktörer i den gröna näringen, sluter samman och tar krafttag nu, omedelbart. Förhoppningsvis kan ett brett samarbete nu leda till gastronomisk utveckling i framtiden. Vi måste säkra tillgången på svenska råvaror och produkter!
Mer information
Fredrik Erikssons passion är att värna om det svenska matarvet och att skapa god mat för alla. Fredrik vann Årets Kock 1987, idag är han krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.
Företag, grossister och restauranger som använder ursprungsmärkningen